Såbarometer: Såning snart i mål - kun 15 pct. hvede mangler

Det gode vejr har sat fut i såmaskinerne, og såning af vintersæden er nu snart afsluttet.

Efter to uger med godt vejr ser det efterhånden ud til, at såningen snart er fuldendt.

»Der har været travlhed i marken hos de nordjyske landmænd i den seneste uge. Vi forventer, at stort set al vinterbyg og rug er kommet i jorden nu«, siger Pia Mai Thorshauge, plantekonsulent, LandboNord.

Christian Iuel, plantekonsulent hos VKST, kalder såbedene for perfekte. Og fortæller, at på Sjælland er de tidligst såede af- grøder nu sprøjtet for ukrudt.

»Roedyrkere planlægger at så hvede efter roer til 15.-20. ok- tober, hvis vejret tillader det«.

Ifølge Daniel Damhus, plantekonsulent i LMO, Horsens, giver det gode såbed det bedste potentiale for et godt udbytte til næste år. Såbedet var dog knap så godt i starten af september, hvor der nogle steder kom megen regn. Derfor skal man også nu til at vurdere, om de tidligt såede afgrøder har taget skade og evt. skal sås om.

Disse arealer mangler

»De arealer, som mangler at blive tilsået, er f.eks., hvor der har ligget halm - eller mindre marker, våde arealer og svær lerjord, der kræver et par dage mere med sol og blæst for at blive tjenlig til såning«, lyder det fra Casper Andersen, plantekonsulent, LMO, Hinnerup.

Også hvede efter majs og kartofler mangler at blive sået.

I Nordjylland mangler stort set kun de lave kolde arealer.

»Her har vi virkelig en udfordring, når regnen bliver ved. Det er næsten umuligt at få lavet et godt såbed, når jorden er så våd. Vi ser desværre en tendens til for dyb sådybde på de arealer«, siger Pia Thorshauge.

Faktaboks

Såning af vintersæd

  • Såning af vinterbyg og rug tæt på afsluttet.
  • 85 pct. af hveden er sået.
  • I sidste uge var det vestlige Jylland bagefter resten af landet. Det ser nu ud til at være indhentet de fleste steder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.