Sådan rammer nyt fosforloft landmændene

Tidligere har danske landmænd ikke haft et direkte loft over, hvor meget fosfor de må bringe ud på markerne. Miljølovgivningen har fokuseret på kvælstof og dermed indirekte også fosfor.

Med implementeringen af Landbrugspakken har regeringen lagt op til at indføre et fosforloft, og nu har Miljø- og Fødevareministeriet meldt ud, at det strammes som led i EU-Kommissionens krav til justeringer af Landbrugspakken.

Niels Peter Nørring, områdedirektør med ansvar for miljø under Landbrug & Fødevarer, beretter, at det især rammer kvæg-, mink- og fjerkræproducenter, og svineproducenter får ikke helt samme lempelse, som der oprindelig var lagt op til.

Kravet bliver, at mink- og fjerkræ-/ægproducenterne maksimum må tildele 43 kg fosfor pr. hektar.

For kvægproducenter er majs ofte en del af sædeskiftet. Det kræver startgødning, en handelsgødning med kvælstof og fosfor, for at sikre en god høst.

”Med det nye loft medregnes handelsgødning i fosforloftet. Hvis kvægbrugere benytter startgødning, så bliver de stillet ringere end tidligere, da de ikke kan gøde op til 2,3 dyreenheder pr. hektar, fordi de rammer fosforloftet,” forklarer Niels Peter Nørring.

Særligt æg- og fjerkræproduktioner, herunder de økologiske, rammes hårdt af de nye regler, hvor det nye fosforloft vil begrænse, hvor meget gødning de kan tildele markerne.

Minkavlere vil være berørt på den måde, at de fra 2019 skal ”eksportere” mere husdyrgødning til andre landmænd, og at de får sværere ved at komme af med deres minkgylle. Det skyldes, at fosforen i minkgyllen er mindre tilgængeligt for planterne – 25 procents tilgængelighed mod 80 pct. i i andre former for gylle. Med et loft på 43 kg er der kun 11 kg tilgængeligt fosfor fra minkgylle, og eftersom de fleste afgrøder har brug for 20-25 kg fosfor pr. hektar, vil der være fosforunderskud hos planterne, hvis man udelukkende benytter minkgylle.

Niels Peter Nørring siger, at Landbrug & Fødevarer er ekstremt kede af opstramningen, selvom Landbrugspakken overordnet er god for landbruget.

”I de sidste mange år har man i dansk landbrug bevæget sig fra at have overskud af fosfor til at have en meget fin fosforbalance, og så kommer de disse opstramninger, som vi ikke anser for rimelige,” siger Niels Peter Nørring.

”Det er klart, at det koster på den økonomisk bundlinje,” siger Niels Peter Nørring om de begrænsninger, loftet giver husdyrproducenterne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.