Sådan udtager du gylleanalyser fra gylletanken - uden at omrøre først

Der er god økonomi i at udtage gylleanalyser fra hver gylletank og bruge dem til at justere gødningsplanen. Indholdet af ammoniumkvælstof og kalium kan bestemmes ved udtagning af prøver i ikke omrørte tanke, da ammonium og kalium ikke lagdeler sig i gylletanken. Læs her hvordan du udtager prøven.

Det er højsæson for gylleudkørsel lige nu.

Indholdet af næringsstoffer i gylle varierer betydeligt, og der kan være stor forskel mellem gylletanke, bedrifter og år.

En præcis bestemmelse af det aktuelle næringsstofindhold er vigtig for at optimere næringsstoftilførslen og det økonomiske merudbytte.

Her er fem, gode råd til, hvordan du udtager prøverne - også uden at omrøre gyllen først.

1. Sådan fordeler næringsstofferne sig i Gyllen

Undersøgelser i gylletanke har vist, at indholdet af ammoniumkvælstof og kalium fordeler sig ensartet i hele gylletankens dybde, uanset om tanken er omrørt eller ej.

Det betyder, at man kan få en forholdsvis præcis bestemmelse af koncentrationen af disse næringsstoffer, selvom tanken ikke er omrørt. Prøven skal dog udtages cirka en meter under flydelaget for at undgå for stor indflydelse af flydelag og fortynding af overfladelaget ved evt. regnvand.

Til gengæld sker der en betydelig lagdeling af tørstof, fosfor og organisk bundet kvælstof, og dermed gyllens indhold af totalkvælstof.

Fosfor, tørstof og totalkvælstof er i ikke omrørte tanke normalt koncentreret i gyllens bund- og flydelag - og er markant lavere i mellemlagene. En præcis bestemmelse kræver derfor en effektiv omrøring, før gylleprøven udtages.

Gyllens indhold af fosfor er særlig vanskelig at bestemme præcist med udtagning af gylleanalyser – også efter en effektiv omrøring. Fosforkoncentrationen i de beregnede normtal for bedriften giver derfor ofte en bedre bestemmelse af gyllens gennemsnitlige fosforindhold end udtagne gylleanalyser.

2. Den helt enkle metode

Den helt enkle metoder er kun egnet til at bestemme ammonium- og kaliumkoncentrationer.

Sådan gør du:

  • Bind en snor på en spand, eller monter en spand på en stang og neddyk spanden godt ude i gylletanken.
  • Fyld eventuelt en sten i spanden eller tryk spanden ned under flydelaget for at sikre en optimal fyldning under gyllens flydelag. 
  • Hal spanden ind og udtag en delprøve fra spanden så hurtigt som muligt. Går der mere end et minut fra ophaling til prøveudtagning, omrøres spanden omhyggeligt inden udtagning af delprøve til laboratoriet.
  • Der udtages delprøver mindst tre steder i gylletanken, som blandes, inden der udtages en prøve til laboratoriet.


3. Den mere avancerede metode

Den mere avancerede metode er brugbar til at bestemme både totalkvælstof og ammonium- og kaliumkoncentrationer.

Sådan gør du:

  • Monter en prøveflaske med strips eller snor på en cirka to meter lang stang.
  • På prøveflaskens låg monteres en fire meter lang snor. Igen kan strips være nyttige. Låget skrues løst på flasken - så løst at det netop ryger af ved træk i snoren - men så fast at det ikke falder af, inden man rykker i snoren.
  • Med stangen sænkes flasken ned i den ønskede prøvetagningsdybde. Låget trækkes af, og flasken fyldes med gylle. Flasken trækkes forsigtigt op, og indholdet tømmes over i en spand. Prøven gentages i forskellige dybder.
  • Der udtages delprøver mindst tre steder i gylletanken, som blandes, inden der udtages en prøve til laboratoriet.

4. Andre muligheder

Eurofins Agro tilbyder udtagning af prøver i ikke omrørte tanke med spydprøveudstyr, som indeholder gylle fra top til bund.

Metoden er velegnet til at bestemme indholdet af kalium og ammonium- og totalkvælstof, men er ikke en sikker bestemmelse af fosforindholdet.

Flere rådgivningscentre har også udstyr til udtagning af analyser i gylletanke.

5. PRØVEN: Opbevaring og forsendelse

Prøven kan opbevares nogle dage i skyggen uden nedkøling. Hvis den skal opbevares i længere tid, bør den nedkøles eller nedfryses.

Ved forsendelse skal flasken være forsvarligt lukket og nedpakket, så den er sikret mod udslip af lugt, f.eks. i flere lag af plastikposer. Den behøver ikke være frossen. Send ikke op mod weekenden.

Prøveflasken skal mærkes tydeligt, og der skal udfyldes en følgeseddel, som ofte kan findes på laboratoriets hjemmeside. Brug ikke en sodavandsflaske og lignende, men en egnet prøveflaske fra laboratoriet eller planteavlskonsulenten.

Kilde: Landbrugsinfo

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.