Sæt fokus på sikkerheden, når du sprøjter

Danske landmænd er stadig ikke gode nok til at beskytte sig selv, når de sprøjter, lyder det fra Syngenta og flere teknikrådgivere.

Slidte handsker og gammelt forklæde? - Det går nok!

- Er du sikker?

Sådan lyder en af de nye slogans i en ny kampagne, som Syngenta kører i denne tid.

Målet er at få landmænd til at blive bedre til at passe på sig selv og miljøet, når de håndterer sprøjtemidler, siger Carina Skovmøller, Syngenta Nordic.

- Sikkerhed er et område, vi har meget fokus på i Syngenta. Vores målsætning er at sikre de laveste restkoncentrationer i afgrøder og miljø. Vi ved, at mange landmænd er seriøse med det. Men vi kan også se, at de gode vaner kan komme i baggrunden, når der er travlt. Det går bare ikke, når der er tale om kemi. Vi deler et fælles ansvar for vores sikkerhed og sundhed i landbruget og har derfor valgt at sætte ekstra fokus på ansvarlig brug af kemi i en ny kampagne, siger hun.

- Det vigtigste sted at beskytte sig korrekt er i opblandingsfasen, hvor man håndterer koncentreret kemi, lyder det fra teknikrådgiverne Hans Thostrup fra Thostrup Agro og Søren Geert-Jørgensen fra VKST.

Begge har undervist rigtig mange landmænd på sprøjteopfølgningskurserne.

- 90 pct. af den kemi, man får på sig, afsættes under opblanding, siger Hans Thostrup.

Hænderne er meget udsat ved opblanding. Og ikke alle skifter handsker hver gang. Brug derfor engangshandsker, som smides ud efter brug, lyder hans opfordring. Også når du tanker olie og diesel. Det er ikke ufarligt og håndteres mere end kemi. Jeg har flere eksem- pler på olieeksem, siger han.

- Åndedrætsværn er vigtigt, når man håndterer slemme pesticider, bl.a. mange insektmid- ler. Tjek altid, om det skal på. Generelt er pulver og granulater værst, og dem har vi mange af i Danmark på grund af afgifterne. Også i forhold til mangan, anbefaler jeg flydende mangan i stedet for pulver. Så skal man i hvert fald have støvmaske på, da mangan kan øge risiko for Parkinson ved indånding. Landbrug har overhyppighed af Parkinson, siger han.

Generelt er det vigtigt at tænke sig om. Også i marken.

- Hop ikke ned i det, du lige har sprøjtet. Og tis ikke i marken. De nedre regioner optager 12 gange mere pesticid end underarmen, siger Hans Thostrup

Forbedringer

Er landmænd da slet ikke blevet bedre til sikkerhed omkring sprøjtning i de senere år?

Jo, er rådgiverne enige om, i-sær større og yngre landmænd.

- I takt med at landbrugene bliver større, er der medarbejdere, der nærmest kun sprøjter. Og det giver selvfølgelig også større fokus på sikkerhed. Som arbejdsgiver har man et særligt ansvar for sine ansatte og et ansvar for, at værnemidler er til rådighed og bliver brugt, siger Søren Geert-Jørgensen.

Hans Thostrup fremhæver, at de nye krav til dyser ved udbringning af Boxer har gjort, at man ikke længere kører med dyser med så fin forstøvning.

- Alle har nu fået nye dyser med grovere forstøvning. Det er en kæmpe revolution.

Begge nævner også aktiv kulfilter i traktoren som vigtigt.

- På Sjælland og øerne har jeg indtryk af, at de fleste kører med kulfilter i traktoren i dag. Det er en positiv udvikling, siger Søren Geert-Jørgensen.

Mens Hans Thostrup mener, at der stadig er langt igen i det jyske, men at det er en vigtig parameter, da man tilbringer 98 pct. af tiden i kabinen.

Begge minder dog om, at det er vigtigt at tage kulfilteret ud, når man ikke sprøjter. Det skal opbevares mørkt, tørt og i en lufttæt pose, da det aktiveres af ilt. Og skiftes en gang årligt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.