Se billederne: Smart idé til efterafgrøder - plov bagerst og slåmaskine forrest
Kim Monk Rasmussen, Stokkemarke på Lolland, har sat slåmaskinen i front på traktoren, når han vinterpløjer på marker med efterafgrøder.

Ploven bagerst og en slåmaskine i front på en John Deere 6215R .

Sådan er den usædvanlige maskinkombination, når Kim Monk Rasmussen her i november i samme arbejdsgang slår efterafgrøden ned og vinterpløjer.

På bedriften Bøllesminde ved Stokkemarke på Lolland har den lollandske planteavler og svineproducent i indeværende sæson efterafgrøder forud for hele sukkerroearealet.

Det bliver til i alt 80 hektar med efterafgrøder, hvilket er lidt mere end det pligtige areal. Det har han valgt, fordi han synes efterafgrøder fungerer fint forud for roerne.

Kim Monk Rasmussen har i indeværende dyrkningssæson efterafgrøder på 80 hektar.

Kraftig Efterafgrøde skal hakkes ned

På de 80 hektar er frø af sennep og olieræddike spredt ud og blandet op i lerjorden med en tallerkenharve umiddelbart efter høst af vinterhveden midt i august. Cirka 1. september er der slangeudlagt 30 tons slagtesvinegylle pr. hektar på nogle af efterafgrøderne, så det er nogle kraftige afgrøder, der nu står på markerne.

Her i november vil han gerne slå den kraftige efterafgrøde ned umiddelbart før lerjorden bliver vinterpløjet, så væsken i efterafgrøden ikke når at fordampe, og så materialet bliver mineraliseret hurtigst muligt.

"Det bedste ville være at pløje hele efterafgrøden ned, men det kan ikke lade sig gøre, fordi den er så kraftig, og derfor skal den lige hakkes af en gang", forklarer han.

Andre vælger at slå efterafgrøden og lade den ligge en uge eller to inden pløjning. Men det er ikke en god løsning, for så vil noget af kvælstoffet fordampe, mener den lollandske landmand.

Og hvorfor så ikke udføre de to opgaver, slåning af efterafgrøde og pløjning, i én og samme arbejdsgang?

Slåmaskinen kan sideforskydes ca. 90 centimeter til begge sider i forhold til midterstillingen.

Inspireret på Youtube

"Jeg blev inspireret af en video på YouTube, hvor nogle hollændere kørte med en frontmonteret slåmaskine under pløjning. De pløjede on-land, altså med alle fire hjul på land.

Det gør jeg ikke. Jeg kører i plovfuren med det ene sæt hjul, og det betyder, at min slåmaskine skal sidde skævt for traktoren både den ene og den anden vej", fortæller Kim Monk Rasmussen.  

Han tilføjer, at han forgæves har forsøgt at finde et firma, der tilbyder en løsning med en slåmaskine, der kan svinge lige meget til begge sider.

Til at slå efterafgrøden har den lollandske landmand en 2,8 meter Maschio slåmaskine, og han pløjer med en 5-furet Lemken vendeplov.

Mellem traktor og slåmaskine er indsat et parallelogram.

 

Traktoren har pto i front og foragerautomatik, så slåmaskinen nemt kommer i korrekt position.

Parallellogram mellem traktor og slåmaskine

For at løse opgaven har Kim Monk Rasmussen rykket slåmaskinen cirka halvanden meter ud fra fronten af traktoren. Mellem slåmaskine og traktor er der indsat et parallelogram, der via et stempel kan svinge fra side til side. 

I forhold til midterstillingen kan slåmaskinen skydes ca. cirka 90 centimeter til hver side, så det passer med indersiden af traktorens forhjul og plovens bredde bag ved traktoren.

Sidste sæson brugte han løsningen første gang med det originale sidestyr, hvilket betød at slåmaskinen kun kunne skydes ud til den ene side. Men før denne sæson er skinnen flyttet ind til midten og låst, så slåmaskinen kan køre lige langt ud til begge sider.

Traktoren til opgaven, en John Deere 6215R, er købt med pto i front og har også foragerautomatik. For sidstnævnte har han én indstilling til at sænke slåmaskinen, én for slåmaskinen til højre og én for slåmaskinen til venstre.

"Så kører det, bare man lige husker at trykke på en af knapperne ved hver vending. Det fungerer fint, og jeg har pt. fået slået efterafgrøde og pløjet på cirka 40 hektar", siger Kim Monk Rasmussen.

 

Plov og sideforskudt slåmaskine flugter. 

Faktaboks

Bøllesminde

  • 487 hektar, heraf er 100 hektar forpagtet
  • Markplan 2020: Byg, hvede, sukkerroer og vinterraps
  • Opformeringsbesætning med 670 søer, DanBred
  • Otte ansatte

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.