Se bort fra korn som førstevalg til at opfylde MFO-krav

Olieræddike og honningurt giver en god dækningsgrad og en bedre eftervirkning end korn.

Der kan være god økonomi i at vælge de bedste arter, når MFO-kravene skal opfyldes. Både for at sikre en tilstrækkelig dækningsgrad, så efterafgrøden lever op til kravene, og for at få en god eftervirkning i den efterfølgende afgrøde.

Derfor kan olieræddike og honningurt ifølge Seges være et godt valg til opfyldelse af MFO-kravet.

Modsat af, hvad man måske kunne tro, så er korn ikke billigere i udsæd, og eftervirkningen af korn er typisk mindre.

Erfaringer og forsøg tyder ligeledes på, at det er svært at opnå de krævede dækningsgrader med korn som efterafgrøde. Derudover viser resultater, at rug som efterafgrøde kan hæmme udbyttet i efterfølgende vårbyg.

Mindst to arter

Der er krav om, at MFO skal bestå af mindst to arter pr. kvadratmeter i marken. Derfor er blandingsforholdet i MFO-blandingerne vigtigt.

"Du kan vælge selv at blande udsæden eller at købe færdigblandet udsæd. Det er normalt samme pris eller lidt billigere at købe færdigblandinger", siger Nanna Hellum Kristensen fra Seges.

Hun tilføjer, at blandingsforholdet fremgår som regel af frøfirmaernes tilbudsmateriale. Hvis det ikke er tilfældet, er det en god idé at få det oplyst.

Coatede frø

"Nogle firmaer udbyder coatede frø både som enkeltarter og i blandinger. De coates udelukkende for at gøre frøet tungere, hvilket er en fordel, hvis frøene spredes", siger Nanna Hellum Kristensen.

Hun tilføjer, at coatede frø kræver lidt højere udsædsmængder, da der er færre frø pr. kg udsæd.

Hvis efterafgrøden etableres ved såning, er det ikke nødvendigt at betale for coatning, der har en merpris på omkring 3-4 kr. pr. kg udsæd. I blandingerne med coatede frø skal man være opmærksom på, at der er færre frø af de coatede arter, da blandingsforholdet angives som en vægtfordeling.

Sygdomme i efterafgrøder

Gul sennep kan opformere kålbrok, og olieræddike har ligeledes vist sig at være modtagelig overfor kålbrok.

Dog har undersøgelser vist, at olieræddike kun i mindre opfang kan opformere kålbrok, og angreb af kålbrok er mere udbredt på spildraps.

I kartoffelsædskifter vælger flere landmænd olieræddikesorter, som efter sigende er resistente mod fritlevende nematoder.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.