Se videoen: Drone passer afgrøder midt i København

Med to kameraer og QR-koder ved planten kan en ny danskudviklet drone informere om plantens tilstand i såkaldt vertikalt landbrug, det vil sige dyrkning af afgrøder indendørs og i flere etager.

En gruppe ingeniørstuderende fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet har i et studieprojekt lavet en drone, der skal overvåge planter i såkaldt vertikale landbrug. Det skriver Ingeniørhøjskolen Arhus Universitet på deres hjemmeside. 

Se præsentationsvideoen i billedfeltet herover.

"Vores drone kan overvåge hver enkelt plantes vækst og på den måde sikre, at den bliver passet optimalt", siger Jeppe Andersen, diplomingeniørstuderende ved Aarhus Universitet, som sammen med sin projektgruppe står bag designet. 

Projektet er lavet i samarbejde med Nextfood, der udvikler teknologibaserede dyrkningssystemer til vertikalt landbrug.

Dronen er afprøvet i deres lokaler på Vesterbro i København - langt fra naturen og jorden. 

Intet behov for sollys 

I vertikalt landbrug dyrker man afgrøder i lag i en slags reoler. Planterne vokser i et lukket system, hvor rødderne hænger frit og får næring fra gennemstrømmende vand. 

Planterne, som bruges i projektet, behøver hverken sollys eller jord. Derimod belyses de med rødt, hvidt og blåt LED-lys, som er styret efter planternes behov. Det er her, dronen kommer ind i billedet.

Dronen flyver nemlig rundt blandt planterne og genkender dem ved hjælp af en QR-kode. Herefter laver den billedanalyse af den enkelte plante. 

"Ved hjælp af billedgenkendelse kan den (dronen, red.) sige noget om modenhed i forhold til høst og identificere eventuelle problemer i forhold til vækst", forklarer Anders Gregersen, diplomingeniørstuderende, Aarhus Universitet. 

Landbrug i byen

I takt med at verdens befolkning vokser, er det estimeret at vi på de næste 40 år, skal producere lige så meget mad, som vi har gjort de sidste 8.000 år.

Her kan vertikalt landbrug komme til at spille en afgørende rolle.

"Hvis vi kan dyrke vores afgrøder i skalerbare etagesystemer uden jord, uden sollys og med et minimalt behov for vanding, så kan det blive en meget vigtig del af løsningen på et af verdenssamfundets mest alvorlige akutte problemer", mener Mathias Bech Helnæs, diplomingeniørstuderende, Aarhus Universitet. 

"Det gør det muligt at flytte landbruget ind i byerne uafhængig af klimaforhold og dermed minimere behovet for transport af fødevarer", siger han. 

Emneord PLUS, video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.