Svenske planteavlere skal dyrke klimasmart hvede på 2.700 hektar

Svenske Lantmännen og tortilla-producenten Paulig har aftalt et samarbejde, som betyder at der fra 2022 skal produceres 17.000 tons hvedemel til tortillas med 30 procent mindre CO2-udledning.

Svenske planteavlere skal fra 2022 levere 17.000 tons hvedemel, som er produceret med reduceret CO2-udledning. Det skriver netmediet Jordbruksaktuellt.

Aftager er den finske fødevarekoncern Paulig, der ejer det kendte fødevarebrand Santa Maria, som producerer mexicansk inspirerede fødevarer.

Pauligs største produktkategori er tortillas, som de producerer ca. 400 millioner stk. af hvert år.

Fordelt på 20 bedrifter

Paulig og grovvarevirksomheden Lantmännen Cerealia har netop indgået samarbejdet, som skal være med til at skubbe svensk landbrug i en mere bæredygtig retning.

Lantmännens program ”Fremtidens landbrug – Klima og Natur” har tiltrukket Paulig. I programmet arbejdes der på, at svensk landbrug skal bidrage til at reducere emmissionen af drivhusgasser og overholde målene inden for Paris-aftalen.

Lantmännen vil gøre markbruget mere bæredygtig igennem forskellige tiltag. Dette omfatter blandt andet klimasmart planteernæring, fossilfrit brændsel og præcisionsdyrkning.

Udover tiltagene i markbruget er der planer om flere tiltag i forhold til at styrke biodiversiteten. 

I alt skal Lantmännens svenske planteavlere dyrke klimasmart hvede på 2.700 hektar, og aftalen er at Paulig skal aftage 17.000 tons hvedemel til produktion af tortillas til det nordiske og baltiske marked.

Hvededyrkningen bliver spredt ud på 20 forskellige bedrifter i Sverige. 

Godt for landmænd og forbrugere

Både Lantmännen og Paulig er begrejstrede for samarbejdet, og påpeger at det er et stort skridt for svensk landbrug.

Det vil nemlig blive mere rentabelt for landmændene at bruge mere bæredygtige dyrkningsmetoder, og forbrugernes efterspørgsel på bæredygtige produkter vil også blive imødekommet.

De to samarbejdspartnere fremhæver, at det vil kunne ændre hele fødevaresystemet, hvis grovvareproducenter og fødevareproducenter samarbejder om en mere bæredygtig produktion.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.