Sydeuropas grøntsagskrise kan gavne danske landmænd
Mangel på udenlandske grøntsager i butikkerne kan få forbrugernes øjne op for danskproducerede alternativer, håber adm. direktør ved GASA Odense Jens Nannerup.

Kulde og oversvømmelser i Sydeuropa har ødelagt høsten, og der mangler i øjeblikket tomater og grønne salater på butikkernes hylder.

I de kommende måneder kan bøffen på danskernes tallerken måske oftere få selvskab af råkost - lavet på årstidens grønt - i stedet for udenlandsk rucola.

Sådan er håbet hos administrerende direktør ved GASA Odense Frugt-Grønt Jens Nannerup.

"Vi kan bruge det som en dialog med kunderne. Det giver et fokus på forsyningssikkerhed af danske varer hos kunderne, og det kan forhåbentlig have vedvarende effekt," siger Jens Nannerup til Landbrugsavisen.dk.

I øjeblikket er det rødbede, gulerødder og selleri, der er i sæson herhjemme, så de danske grøntsager kan ikke direkte erstatte de udenlandske, forklarer direktøren.

Virksomheden sælger danskproducerede grøntsager til detailhandlen og fødevaregrossister i Danmark og udlandet. 

ØGET SALG

GASA Odense har alligevel oplevet et øget salg på mellem fem og otte procent i de første uger af januar sammenlignet med samme tid sidste år. Det gælder bl.a. rodfrugter.

"Vi oplever, at der en forbedret efterspørgsel, men det er en moderat stigning i salget," vurderer Jens Nannerup.

Det er en kortvarig effekt, som Jens Nannerup håber kan blive vedvarende.

"Hvis kunderne vælger at satse på danske varer, så vil de komme til at stå i et stærkere lys," vurderer han.

Vælg en anden grøntsag

Både Coop, Dagrofa og Dansk Supermarked Group oplever udfordringer med at få leveret grøntsager fra udlandet. 

Hos Dansk Supermarked Group hjælper de kunderne med at finde andre grøntsager, når de er på indkøb, siger kommunikationskonsulent Nanna Knudsen.

"Vi gør, hvad vi kan for at finde alternativer, og vi vejleder kunderne. Det kunne være ved at henvise til kålhoveder eller andre alternativer. Heriblandt danske grøntsager, der er i sæson," siger Nanna Knudsen.

Dansk Supermarked Group har sørget for alternative udenlandske leverandører, så de er ikke så hårdt ramt.

"Det er grøntsager, der dyrkes på åbne marker, som mangler, men vi oplever ikke gabende tomme hylder. Hvor der før var 18 slags tomater, er der nu kun otte slags at vælge imellem," siger hun. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.