Tidlig lejesæd gav mindst udbytte
Trods lejesæd i rugen er udbytterne rigtig gode på økologiske Toftegaard.

Vi er færdige med at høste vinterhveden og en del af rugen. Men i morges kom der 10 til 15 mm, så vi høster ikke i dag«.

Sådan lyder ordene fra Niels Erik Maegaard, der driver økologisk landbrug på Fyn.

Hveden har i snit givet syv ton pr. ha. Og han er halvfærdig med rugen, som nogle steder har givet syv og andre steder seks ton pr. hektar. Han mangler endda den bedste rug, der står på en JB 6-8 jord. Men han har også høstet tre ha rug på forpagtet sandjord, der har givet seks ton uden vanding. Vandprocenten er 15 til 17 pct.

»Både hvede og rug har givet noget bedre, end vi regnede med. Høsten er over gennemsnittet, så vi er rigtig godt tilfreds. Vi høstede først det rug, der lå ned. Og det er tydeligt, at det, der lagde sig først, har givet dårligst. Så det koster at have lejesæd«, siger han.

Gods døjer med lejesæd: Ejer tror alligevel på god høstMark Onsdag 31. juli 2019 · 07:05

Et forsigtigt bud på rugens gennemsnit er 6,5 ton pr. ha. I så fald et kanon-godt dækningsbidrag, som han aldrig kunne lave i konventionelt landbrug. Derfor overvejer han at udfase hestebønnerne, selvom de står godt, da dækningsbidraget her er meget dårligere end i rug.

Pløjer før efterafgrøder

Niels Erik Maegaard skal snart i gang med at så efterafgrøder efter hvede og en del af rugen. Mange økologer bruger ellers efteråret til at ukrudtsharve for at holde kvik m.m. nede i sædskiftet. Men han prioriterer efterafgrøder, og i stedet for at stubharve laver han en skrælpløjning i 18 cm dybde, inden efterafgrøderne sås. Det er en del af ukrudtsstrategien.

»Jeg sår gul sennep i renbestand, da de gror hurtigere til end olieræddike og lukker godt af for ukrudtet.

Faktaboks

AKTUELLE UDFORDRINGER

  • Kløvergræs: »Græsset gror som bare pokker med alt det vand, der er kommet. Vi regner med at tage 4. slæt omkring 1. september og 5. slæt i starten af oktober, da vi skal bruge 5 til 6 uger til at lave det«, fortæller Niels Erik Maegaard.
  • Nedbør: Som alle andre steder høstes der imellem bygerne på Toftegaard, hvor hveden er ophøstet, mens halvdelen af rugen stadig står på markerne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.