Torben Hansen: Planteavlen kan godt blive klimaneutral

Kan man få pyrolyse til at fungere, så man kan føre tungt omsætteligt biokul fra halm tilbage til jorden, mener planteformanden.

At gøre planteavlen klimaneutral er næsten som at skulle sluge en elefant, erklærede Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer Planteproduktion på årsmødet onsdag. Derfor er det bedst at bide den op og tage den i små stykker. Men af alle produktionsgrene er planteproduktionen den, der har mest at byde ind med på denne dagsorden, mener han.

Torben Hansen havde et regnestykke med til de mange tilhørere hjemme bag computerskærmene. 
Den gennemsnitlige klimabelastning for en hvedemark er 2.200 kg CO2-ækvivalenter.

Vi binder for en meget kort periode ca. 10.000 kg CO2-ækvivalenter pr. hektar i det korn vi høster. Men vi dyrker jo fødevarer eller foder, som spises/ædes, brændes det hurtigt af igen af forbrugerne eller vores husdyr.   

”Skal vi være CO2 neutrale, må vi derfor først fokusere på de direkte emissioner, der er ved produktionen (de 2.200 kg CO2)”, sagde han.    

I første omgang må man implementere i de virkemidler, der allerede er til rådighed i dag, for eksempel brug af nitrifikationshæmmere og valg af gødningstyper med et mindre produktionsaftryk. 

”Det kan reducere klimaaftrykket 20-25 procent”, påpegede Torben Hansen.

I løbet af få år forventer han at kunne få leveret de første grønne gødningstyper med kvælstof produceret fra vedvarende energi og sammen med yderligere optimeringer af gødningsstrategien bør man så kunne nå tæt på en halvering af klimaaftrykket.  

Tilbage er så 1.000 kg CO2-ækvivalenter, som er svære at komme af med. Skal man længere ned, må man bringe det CO2, som er optaget i halmen i spil. Der ligger 5.000-6.000 CO2-ækvivalenter. 

”Ved at køre det gennem et pyrolyseanlæg vil vi kunne lagre mere end 2 ton CO2 stabilt i jorden – og så er produktionen CO2 neutral”, sagde han.  

Ud over Biochar til kulstoflagring giver pyrolysen en energiproduktion som evt. kan bruges til at kompensere for den energi, der skal bruges til presning af halm, transport og tørring m.m. 

”Kan vi få pyrolyse til at virke burde det kunne lade sig gøre at blive klimaneutral”, fastslog Torben Hansen.

Emneord plantekongres 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.