Den første serieproducerede finsnitter var dansk

Dansk finsnitter var uden kabine, men med V8motor.

Dybt inde i Dronningborg Maskinfabriks haller var der i starten af 1968 gang i noget nyt. Et lille konstruktionsteam bestående af Erling hristensen, Gunnar Jørgensen, Johan Storm med flere, og under ledelse af ingeniør Johannes Sørensen, arbejdede på noget, der lidt mindede om en mejetærsker - og så alligevel ikke.

Der var i stedet tale om noget så specielt som prototypen på en selvkørende finsnitter - eller grønthøster, som den blev kaldt. Dronningborg havde set en ide i sådan en maskine på grund af de mange grønttørrerier, der var skudt op i Danmark. Der var ganske enkelt et behov for en systematiseret høst af afgrøde til tørrefabrikkerne.

Fire år foran konkurrenterne

Prototypen var uden kabine og havde en Perkins V8.510 motor på 8,4 liter og 170 heste ved 2.800 omdrejninger i minuttet. Effekten var dog reduceret til 140 heste på grund af oliepumpen og dens direkte træk. Selve førerplatformen lånte man fra D1200-mejetærskeren. Prototypen blev i øvrigt hugget op. Men den dannede grundlaget for en stor begivenhed året efter: Introduktionen af Dronningborg D5000 - givetvis den første serieproducerede finsnitter i Europa - hele fire år før andre aktører - eksempelvis Claas kom op med noget tilsvarende. I 1969 bygger Dronningborg de 20 første maskiner på forsøgsværkstedet, og de leveres i 1969-70 - igen uden førerkabiner.

Læs hele artiklen om den den visonære maskinfabrik og dens finsitter samt meget andet i det nye nummer af TraktorTech, der udkommer tirsdag den 30. maj. Får du ikke TraktorTech kan du tegne abonnement på Landbrugsmediernedk/abonnement. Du kan også bestille magasinet på tlf. 33 39 47 90.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.