Første Kuhn-robot var syv år undervejs

Ingen transpondere, ingen skinner og intet foderkøkken. Kuhn Aura klarer selv hele fodringsarbejdet og kan vokse med bedriften uden særlige krav om tilpasning til robotten.

Det tog syv år fra de første tanker og streger på et stykke papir til, at den franske redskabsproducent Kuhn kunne vise sit bud på automatisk fodring frem efter over 3.600 timers intensiv testning på en bedrift med 300 årskøer sydøst for Nantes i det sydvestlige Frankrig. 

Kuhns ambitioner med Aura var nemlig store. 

Verdens største producent af redskaber til landbruget kunne hurtigt konstatere i det indledende researcharbejde, at eksisterende systemer til automatisk fodring af kvæg i bedste fald kun var semi-automatiske, fordi især grovfoderet fortsat skulle håndteres manuelt. 

Kuhn Aura

Fire krav til udviklerne

Kuhn ønskede ’ægte’ automatisk fodring og opstillede derfor fire krav til sit R&D-team, da udviklingsprojektet gik i gang i 2015 på fabrikken i Copeghagniêre i det sydvestlige Frankrig, hvor Kuhn bygger fuldfoderblandere og strømaskiner.

For det første et alsidigt læssesystem, der kan håndtere alle fodermidler til kvæg.

For det andet skal alt fodringsarbejde ske uden menneskelig indblanding på noget tidspunkt.

For det tredje skal løsningen kunne bruges på en hvilken som helst bedrift som et plug&play-system med et minimum af tilpasninger på bedriften.

Sidst men ikke mindst, skal løsningen være økonomisk konkurrencedygtig.

Kuhn Aura

Robust og fleksibel

De fire krav er opfyldt på en måde, der er meget robust og fleksibel i praksis, men bag skjoldene sidder naturligvis avancerede sensorer og computere.

Kuhn har, meget enkelt forklaret, nedskaleret en selvkørende fuldfoderblander til en robot med et 60 cm bredt fræserhoved, et tre kubikmeter stort blandekar med to snegle, og en 57 hk stærk dieselmotor til at drive det hele. 

Kuhn har bygget selvkørende fuldfoderblandere siden 2001, så selve maskindelen var forholdsvis hurtigt på plads.

Med 4WD, firehjulsstyring og tomvægt på knap seks ton er terræn- og vejrforholdene også uden betydning. 

Niveauforskellen mellem stald og køresiloer på testfarmen er godt to meter i form af to forholdsvis stejle ramper, og dem klarer Aura uden problemer, også i sne og frost.

Med en bredde på 190 cm og en højde på 260 cm kan Kuhn Aura køre de fleste steder.

Med en kombination af RTK-GPS (basestation påkrævet), omdrejningstæller på hjulene og geofencing finder Aura selv rundt på bedriften. 

En ny stald eller en ny siloplads, eller for den sags skyld en helt ny bedrift, er kun et spørgsmål om at omprogrammere Aura til de nye rutiner.

Kuhn Aura

Aura tager selv ansvar for sikkerheden

Når Kuhn Aura er så fleksibel, skyldes det det femte krav, som aldrig blev formuleret, fordi det er selvindlysende, hvis løsningen skal have kommercielt potentiale: Løsningen skal være 100 procent sikker og kunne køre lovligt på enhver bedrift i EU.

De tilstedeværende teknikere ved præsentationen lagde da heller ikke skjul på, at sikkerheden har været langt den største udfordring i udviklingsarbejdet. 

Kuhn har valgt en løsning, hvor Aura så at sige passer på sig selv ved hjælp af Lidar-scannere for og bag, ultralydssensorer, tryksensorer og nødafbrydere samt geofencing. 

Lidar-scannerne bruges også til præcis navigering i køresilo, foderlade og stald. 

Dertil kommer en avanceret software til at tolke og håndtere sensor- og scannerinput, som blandt andet øger sikkerhedsystemets opmærksomhed, når fræserhovedet aktiveres.

Via bedriftens wifi (signalforstærkere anbefales) kan Aura følges i realtid på smartphone, tablet og computer, også af Kuhns servicemontører,

Løsningen opfylder ifølge Kuhn alle lovkrav og kræver blot, at der advares med skiltning i robottens arbejdsområde af hensyn til udefrakommende personer og køretøjer: Her kører en robot.

Kuhn Aura

Elektrisk løsning på vej

Når Kuhn har valgt en dieselmotor og ikke en elmotor, skyldes det effektbehovet ved udtagning af ensilage.

Der samarbejdes med en batteriproducent om at udvikle særlige batterier med både boost-effekt til fræserhovedet og lynladning til et givent niveau inden næste fodring, men den løsninger vurderes først at være klar i 2025. 

Kuhn lover dog, at en kommende el-løsning vil kunne eftermonteres i eksisterende robotter.

Diesel har dog den fordel, at svigter strømmen, så både korrektionssignal, wifi og opladningsmulighed forsvinder, kan Aura stadig tvangskøres manuelt med den kontrolboks, der medfølger og også bruges til den indledende ’oplæring’ på bedriften.

Kuhn Aura

Passer til gennemsnitsbesætningen

Grundkapaciteten i Aura er 280 årskøer plus hundyropdræt pr. robot. 

Man kan ikke uden videre konkludere, at hvis Aura ikke skal fodre hundyropdræt, f.eks. fordi kvierne er opstaldet på en anden ejendom, så kan den fodre 500 årskøer.

Helt konkret regnes Auras kapacitet ud i cyklusser. 

En cyklus kan deles op i tre opgaver, idet foderet skal hentes, blandes og udfodres. 
Derfor har antallet af forskellige fodermidler og den ønskede blandegrad betydning for kapaciteten. 

Det samme har alle afstande på bedriften, som Aura skal køre i hver cyklus. 

Endelig spiller udfodringshyppigheden selvklart også en stor rolle for kapaciteten. 

Derfor skal der foregå en vis screening af den enkelte bedrift og en forventningsafstemning, før den kan sættes to streger under facit i en udregning af den præcise kapacitet på en konkret bedrift

Kuhn Aura

Pæn dansk interesse

En præ-serie blev rullet ud i Frankrig i 2022 og fortsætter i 2023. 

Beslutning om de første eksportmarkeder træffes i senest i forbindelse med husdyrmessen Eurotier i Hannover i november 2024. 

Den danske Kuhn-importør Maskinhandler-Indkøbsringen oplever jævnligt forespørgsler på systemet fra danske mælkeproducenter.

Prisen kommer ifølge Kuhn til at at være på niveau med andre automatiske fodringssystemer, hvilket vil sige omkring 1,8 millioner kroner.

Faktaboks

Kuhn & robotterne

  • Fodringsrobotten Aura og markrobotten Karl er udviklet stort set samtidig og følger også samme vej til at kunne køre autonomt, altså uovervåget, i Europa.
  • Det gør det interessant at kigge nærmere på løsningerne på Aura, som allerede er på markedet.
  • Karl præsenteres på Agritechica i Hannover til november.
  • Artiklen har tidligere været bragt i fagmagasinet KVÆG.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.