Fej op på vejene, når arbejdet er afsluttet

Mudder på vejene øger risikoen for ulykker. Topdanmark opfordrer til, at landmændene rydder op efter sig.

Med varmere vejr og flere lyse timer i døgnet rykker de danske landmænd i marken for at sprede gylle og lave andet forårsarbejde. Den trafik trækker spor af mudder på landevejene, og det kan give ulykker.

»Der er stadig vådt på markerne efter den regn og sne, vi har fået i løbet af vinteren. Det kan derfor ikke undgås, at der bliver trukket smat med ud på vejene. Og det fedtede føre kan overraske bilisterne«, siger agronom i forsikringsselskabet Topdanmark, Svend-Anker Worm, der opfordrer til, at landmændene rydder op, når arbejdsdagen er omme. Selvom det ser tørt og ufarligt ud, kan en regnbyge på et øjeblik forvandle asfalten til en våd glidebane.

»Vi ser hvert år, at bilister kører galt som følge af de glatte veje. Og selv om landmændene er dækket gennem deres ansvarsforsikring, er det et tungt ansvar at bære, hvis ulykken også betyder, at nogen er kommet til skade«, siger han.

Selv om Danmark er et landbrugsland, forventer bilisterne ikke, at der er jord på vejene. Derfor er det en god idé at landmanden sætter advarselsskilte op ved de glatte strækninger. Og så bør man i øvrigt anskaffe sig en kost til traktoren, og sørge for at rydde op, når dagens arbejde er overstået.

»I de lyse timer behøver landmanden ikke rense vejene. Men om aftenen, hvor bilisterne kan have svært ved at se, om vejen er ren eller ej, er det vigtigt, at vejen ikke er dækket af pløre og ælte, som bilen kan risikere at skride ud i«, siger Svend-Anker Worm, der også opfordrer bilisterne til at sætte farten ned og være ekstra påpasselige på vejstrækninger, der kan være fedtede og glatte især efter en regnbyge.

Mange landmænd har aftaler med maskinstationer, og her er det vigtigt at beslutte, hvem der rengør vejen, når arbejdet er afsluttet.

»Hvis aftalerne ikke er på plads, risikerer landmanden at stå med hele erstatningsansvaret alene, hvis der sker en ulykke som følge af glat føre«, siger Svend-Anker Worm.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.