Godsejer vil udfase tusindvis af liter diesel i traktorpark

Stort gods barsler med planer om at producere egen strøm - til at drive deres traktorer.

På Vennerslund Gods på Nordfalster barsler man med at udfase brugen af 220.000 liter diesel om året med egenproduceret strøm – bl.a. på gårdens traktorer.

Godsejer Kim Brockenhuus-Schack vil med seks store vindmøller og en større solcellepark producere energi nok til tusindvis af husstande, egen produktion på 2.200 hektar planteavl samt ladestandere til opladning af eldrevne biler og lastbiler, der kommer til at køre forbi på Sydmotorvejen ved godsets jorder.

Hvor langt tror du, at I kan være om fem år med at køre på andet end fossile brændstoffer?

"Det står ikke lige rundt om hjørnet, men vi synes, at det er en rigtig spændende at se en proces og en vej, vi kan arbejde i. Det giver rigtig god mening, når vi kan producere en masse energi selv", siger han og mener samtidig, at årrækken for, at den første el-traktor lander kan være relativ kort.

»Fendt viste den første model for et par år siden. Det store spørgsmål er batterikapaciteten. Jeg tror, at det kommer til at gå ret stærkt. Vi ser, at bilerne kommer op i rækkevidde, og derfor tror jeg heller ikke, at det er urealistisk, at vi vil se det på traktorer i det nedre segment indenfor en årrække«, siger han og forklarer, at der generelt er ved at komme et boom for el-drevne køretøjer nu. 

"Det kan godt være, at vi er en lille smule foran. Når vi sammen med DTU kigger på scenariet med el-biler, så kan vi se en norsk model, hvor det går utrolig stærkt med stigningen. Fremskrivningen af den danske model er knap så stor, men der er nogle politiske ambitioner om, at vi helt skal holde op med at købe benzin og dieselbiler i 2030", siger han. 

Hvorfor er du optaget af det her?

”Man kan producere strøm relativ billigt selv, og det giver god mening i stedet for at købe diesel dyrt. Økonomien er lige ud af landevejen, og så synes jeg, at det er den vej, vi skal gå. At brænde 220.000 liter diesel af, når man har en vindmølle i bagvejen. Det er lige ud af landevejen. Der ligger også en ønske i at gøre opmærksom på, at når landbruget bliver beskyldt for ikke at deltage i den grønne omstillling, så gør landbruget noget, og har en stor del af nøglen.”    

DTU: Logisk med visse opgaver, men glem mejetærskeren

Udviklingen af Vennerslund Energi- og Naturpark får projekthjælp fra DTU.

Lektor Niels-Erik Clausen fra DTU Vindenergi forestiller sig, at projektet kan føre til et egentlig demostrationsprojekt på godset med el-traktorer sammen med en producent.

»Eks. sprøjtning kan vi godt se, at man kan klare med de el-traktorer, vi har hørt om. Det kan også være, at udviklingen vil vise, at mange robottraktorer kan afløse de store traktorer. Derimod tror vi ikke på, at de store mejetærskere med meget få driftstimer om året vil komme til at køre på el«, siger han.

Undervejs i projektet har DTU blandt andet også set på mulig brug af grønne brændstoffer, der dog ikke vurderes at være klar til for alvor at være klar til brug i landbruget.

DUT er færdig med en endelig rapport inden nytår.

 

 

 

 

 

 

Faktaboks

Gods på strøm

  • Vil producere el fra vindmøller og solceller. 
  • Strømmen skal sælges til el-nettet og til opladning af el-drevne biler og lastbiler. 
  • Skal erstatte diesel på landbruget. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.