Halvdelen af maskinerne i ny kæmpeserie solgt i Danmark

Kuhns nye bugserede skårlægger med variabel arbejdsbredde fra 12,4 til 13,4 meter har tiltrukket sig stor opmærksomhed i Danmark og giver Maskinhandler-Indkøbsringen en god mavefornemmelse

Efter intensive test i blandt andet Danmark forrige år er der produceret fire Kuhn FA 13460 RA til denne sæson.

To af dem er solgt til danske kunder, mens en tredje kører i Skåne og den sidste i Tyskland. 

Desuden har Maskinhandler-Indkøbsringen fået en demomaskine til landet til 1. slæt. 

Demo-maskinen får helt usædvanligt lov at blive her frem til den officielle verdenspremiere på Græsland 22, som pga. coronanedlukningerne er første gang, den vises offentligt frem som arbejdende maskine.

Danske produktspecialister har været involveret i både design- og testfasen. Og har i øvrigt i flere år haft en maskine som FA 13460 RA højt på ønskesedlen.

Kuhn FA 13460 RA

Danmark er interessant marked

Når det danske marked er så interessant for Kuhn, skyldes det, at den maskine, der kommer tættest på Kuhns nye skårlægger-flagskib med variable arbejdsbredde fra 12,4 til 13,4 meter, stålfinger-crimper og bånd, er den danske Kongskilde GXT med 12,3 meter arbejdsbredde, crimper og bånd.

Men efter overtagelsen af Kongskilde har New Holland valgt at indstille produktionen.

Ifølge tal, som LandbrugsAvisen har hørt fra flere kilder, men ikke har kunnet få officielt bekræftet, blev der bygget i alt ca. 140 GXT, hvoraf ca. 90 blev solgt i Danmark.

Derfor går interessen også den anden vej. For mange maskinstationer og mælkeproducenter er en skårlægger med godt 12 meters arbejdsbredde, crimper og bånd en nøglemaskine, hvad enten det gælder høj kapacitet eller faste kørespor på 12 meter.

Kom med en tur rundt om Kuhns bud på denne nøglemaskine!

Kuhn FA 13460 RA

1. Ro i maven

- Vi har haft et ønske om en skårlægger i denne størrelse i mange år og har været med i hele processen, så maskinen er testet meget grundigt af og klar til det danske marked. Så jeg har fuldstændig ro i maven, siger Robert Vemmelund, produktchef hos Maskinhandler-Indkøbsringen på græsmaskinerne.

Det skyldes ikke mindst, at nok er FA 13460 RA en helt ny maskine i varekataloget, men mange er komponenterne er kendte i forvejen, og kombinationen, er som tidligere nævnt testet grundigt i Danmark forrige år.

Lad os starte med knivbjælkerne. Det er Kuhns velkendte Optidisc Elite-knivbjælker med Fast-Fit og Protecta-Drive, mens marktrykket reguleres med Lift-Control. Altså velkendte og, ikke mindst, velafprøvede løsninger.

Kuhn har faktisk knivbjælker op til 5,2 meters arbejdsbredde, som bruges på de mindre bugserede skårlæggere, men har her valgt en løsning, hvor hver sektion består af to knivbjælker á 2,6 meter.

Kuhn FA 13460 RA

2. Variabel båndhastighed

Båndene er som sådan heller ikke opfundet fra scratch til FA 13460 RA.

Her bruger Kuhn samme bånd som på Merge Maxx-pickupriverne, hvilket giver værktøjsfri opstramning og let udskiftning af en skadet sektion på det sektionsopdelte bånd (billedet viser båndet på en MergeMaxx).

Båndhastigheden kan varieres trinløst og individuelt til hver side fra traktorkabinen, og båndene kan hæves, hvis afgrøden ønskes bredspredt.

Kuhn FA 13460 RA

3. Variabel arbejdsbredde

Arbejdsbredden er variabel fra 12,4 til 13,4 meter, og det styres fra kabinen.

Den smalleste arbedsbredde sikrer et overlap med frontskårlæggeren på mellem 55 og 75 cm, afhængig af arbejdsbredden på frontskårlæggeren, hvilket er perfekt under kuperede forhold og i kurver.
På regulære og flade marker kan den fulde arbejdsbredde udnyttes med minimalt overlap mellem front og agter.

Skårbredden kan varieres fra 1,8 til 3 meter. En teleskopisk bagaksel flytter bærehjulene ud på ydersiden af skårene, men kan også samles, hvis der bredspredes med hævede bånd.

Kuhn FA 13460 RA

4. Lette manuelle indstillinger

Crimperens rotationshastighed reguleres let manuelt ved at flytte et håndtag fra hare til skuldpadde.

Lige så enkelt justeres skjoldets afstand til stålfinger-crimperne med et håndtag på siden med fem trin.

CCI A3 joystick

5. Programmerbart og visuelt joystick

Den ISOBUS-kompatible FA 13460 RA kan enten betjenes via traktorens egen ISOBUS-terminal eller via CCI 800- eller CCI 1200 touchscreen-terminal.

En detalje, som kan blive interessant på sidst på dagen i første slæt, hvor de første 100 hektar kløvergræs allerede er lagt ned, er muligheden for at bruge det programmerbare joystick CCI A3, hvor små skærme viser den enkelt knaps funktion.

Skårlæggeren kræver en traktor med minimum 275 hk og LS-hydraulik.

Kuhn FA 13460 RA

6. Let ud i hjørnerne

Et drejeled flytter drejepunktet væk fra traktoren og gør, at skårlæggeren er let at komme omkring med og få bakket helt ud i et hjørne.

Kuhn FA 13460 RA

7. Kapacitet, kapacitet, kapacitet

Kuhn vurderer, at kapaciteten i den bugserede FA 13460 RA er 25-30 procent højere end i de største liftmonterede skårlæggersæt.

Samtidig gør arbejdsbredden det muligt at lave et særdeles rationelt set-up, hvor river med 15 meters arbejdsbredde kan rive to skår sammen i mindre slæt og udnytte finsnitteren optimalt.

Kuhn FA 13460 RA

8. Sikker i trafikken

Kuhn FA 13460 RA er udstyret med luftbremser arbejdslys og LED-lys i trafikken.

Transpormålene holder sig under 3 meter i bredden og 4 meter i højden, da skårlæggersektionerne folder ind og op og lægger sig på langs af kærren med hjulmonteringen 600/50R22,5.

Kuhn FA 13460 RA

9. Et enkelt minus

Desværre er det på nuværende tidspunkt ikke muligt for Maskinhandler-Indkøbsringen at muligt at oplyse det styktal, det er muligt at få leveret til næste sæson. 

Heller ikke prisen er færdigkalkuleret.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.