Ikke set siden 2011: ”Er der lidt sne, så kommer drengen op i en”

Henrik Have's Maskinstation havde otte køretøjer ude og ryde sne i sidste uge. Denne snesæson har givet hundredvis af sne-timer og er den bedste siden 2011.

For specialisterne indenfor at holde vejene køreklar for sne og frost, så er vinteren pludselig blevet en ekstra god omgang.

Henrik Have's Maskinstation ved Næstved kan sagtens skrive under på den betegnelse.

Vi fanger Henrik Have i timerne før, at det måske, måske går løs i det, som DMI mandag morgen kaldte kommende snestorm.

”Når man mindst venter det, så kommer der en snebombe, og så er det bare afsted. Det passer næsten aldrig med, hvad de siger. Jeg er meget skeptisk i forhold til, hvad der sker i dag. Jeg tror ikke så meget på snestorm, men vi er meget klar”, lød det fra Henrik Have mandag sidst på eftermiddagen.  

Mandag 8. februar var der, hvor vinteren – i hvert fald foreløbigt – kulminerede for maskinstationen, der både kører inde i Næstved by og udenfor på flere landruter.  

”Den dag kørte vi hele døgnet. Vi havde seks sneplove og to sneslynger i gang”, fortæller han.

Hvordan klarer man de sene timer?

”Ja, nu er det lidt underdrejet i år. Næstved Kommune har en saltcentral med kaffe på kanden og brød om morgenen. Men det er nedlukket(her under corona). Det sociale mangler. Men vi har altid kaffe på kanden herhjemme. Alle giver den bare en over nakken, når det er sådan. Er der lidt sne, så kommer drengen op i en. Og ellers skal man lade være. Den lyst skal være der”, siger han og peger på en af maskinstationens specialiteter indenfor feltet.  

”Der er mange om buddet med en sneplov, mens det er lidt specielt med sneslyngerne, så det er lidt sjovere”.

Hvad er forskellen på, om du kører med det ene eller andet?

”Du ødelægger ikke kanterne, som du kan gøre det med en sneplov, og så skal man ikke køre frem og tilbage som ellers”, forklarer han.

Maskinparken består bl.a. af en saltspreder fra Epoke og canadisk og norsk udstyr.  

”I 1996 var der meget sne, og så fandt jeg en canadisk sneklynge. Dem har jeg faktisk tre af nu, hvor to er ude og køre og en bruges til reservedele. De er utrolig holdbare. Og så har vi godt udstyr fra norske Tokvam”, fortæller han.

Hvor god har årets ”snehøst” været, er det endnu for tidligt at sige. Timeforbruget sættes i hvert fald til over 100 timer, hvilket efterhånden er meget højt på dansk niveau.  

Inden nytår var det kun nødvendigt med en enkelt tur. Efter nytår har de foreløbig været 30 gange.

Slutter sæsonen så, når vi får varmere vejr?

”Det ved man aldrig. Det skal ikke undre mig, at der pludselig slår tilbage”, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.