John Deere klar til at droppe chaufføren i kabinen

Ny stortraktor klar til lancering – uden at man behøver at køre den.

At lanceringen ikke blev et dyrskue, men verdens største techmesse er nok ikke helt tilfældigt.

Under CES-messen i Las Vegas, hvor verdens største tech-virksomheder viser deres nyeste opfindelser og produkter frem, lancerede John Deere sent tirsdag aften dansk tid en selvkørende udgave af stortraktorserien 8R.

Den nye 8R kører ved hjælp af seks såkaldte stereo kameraer og kan selv navigere i omgivelserne ved hjælp af kunstig intelligens ifølge verdens førende tech-magasin Wired.

Semler har tidligere præsenteret verdens første selvkørende stortraktor på det kommercielle marked. Dengang var det en 8R, som var eftermonteret til at være selvkørende via et hollandsk kit fra firmaet Precision Makers. Løsningen blev aldrig solgt og forsvandt fra markedet igen.

Ifølge oplysningerne kan den nye John Deere en hel del andre ting med sin avancerede brug af kunstig intelligens og bl.a. opfange data og udvikle data til at ændre på den optimale drift i marken.

Den fabriksindstillede selvkørende John Deere kan også programmeres til selv at finde ud i marken og gå i gang med arbejdet og forholde sig til evt. forhindringer undervejs. Landmanden kan så give traktoren nye ordrer via en app på sin smart phone.

Ifølge udtalelser fra John Deeres chief technology officer Jahmy Hindman har John Deree trænet algoritmerne, der skal forstå, hvad kameraet ser igennem flere år for at gøre teknologien skarp nok og markedsmoden.

Ifølge den samme John Deere chef kan traktoren også opfange data undervejs, der vil gøre John Deere i stand til at tilbyde nye beslutningsdata for landmanden. Ifølge artiklen i Wired er et af perspektiverne, at John Deree kommer til at understøtte driften i så høj grad, at de kan tage ekstra penge for tillægsydelser. Mediet nævner også en kritiker, der mener, at John Deere potentielt kan udvikle sig til et Facebook, der sætter sig på landmandens data og gør ham afhængig af firmaet. Den kritik afviser John Deere og forklarer, at traktoren først og fremmest afhjælper manglende arbejdskraft og hjælper landmanden til at tage bedre beslutninger i marken.   

Den avancerede selvkørende John Deere-traktor ventes på markedet senere i år. John Deere har endnu ikke oplyst, hvad den nye teknologi kommer til at koste i forhold til en normal konventionel traktor med en chauffør bag rattet. Det oplyses dog, at man overvejer at tilbyde den på en form for abonnement.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.