Morgenposten: ”Vi har kørt på overarbejde siden januar”

Kæmpe sug efter dansk maskinproducents maskiner, som bl.a. har fået det britiske marked tilbage efter en tung Brexit, forlyder det i maskinernes egen nyhedsgennemgang.

God mandag morgen,

Der bliver sikkert også denne morgen arbejdet igennem på Mors, hvor maskinfabrikken He-Va ligger. Det koger nemlig på markedene for landbrugsmaskiner. Stigende afregningspriser har øget appetitten på landbrugsmaskiner rundt omkring i verden, og He-Vas salg brager igen opad – bl.a. hjulpet af stor efterspørgsel fra britiske landmænd, der godt kan finde ud af at hente maskiner i Danmark trods Brexit.

Det skal vi høre mere om lige om lidt. Først skal vi lige høre nyt om et par andre danske maskinproducenter.

Flaskehalse på maskiner

Også hos Danfoil mærker man, at det går stærkt for tiden. Efterspørgslen er stor på maskinerne – men også på alle de dele og komponenter, som bruges i sprøjterne.

”Det kan nogle gange være svært at få komponenter. Ting som mikrochips og sager, det er ved at være støvsuget. Folk skal have gaming-computere”, siger direktør Martin D. Søresen og forklarer, at Danfoil kan producere og med et højt vidensniveau i produkterne foreløbig ikke har hævet priserne på slutprodukterne udover den faste prisregulering til det nye år.

Se mere her: Flaskehalse på maskiner: ”Folk skal have gaming-computere”

Danske Siwi breder sig

Hvis du som mig er vokset op på en gård, så har du nok bakset mange timer op og ned af en traktor med at få sat maskiner på traktoren. Ikke altid en helt glat operation. De danske folk fra Siwi Maskiner har lavet en international berømmet løsning på det bøvl med en kobling, så det hele ordner sig fra kabinen. Nu er de også sådan rigtigt landet på det britiske marked, fortæller magasinet Profi.

He-Va på overarbejde

Og så til historien bag dagens overskrift. Det går som sagt stærkt på maskinmarkedet, som vi også har kunnet læse fra de store, globale maskinproducenter CNH og Agco i de seneste uger.

Hos He-Va fortæller adm. direktør Villy Christiansen, at det tegner til en betydelig omsætningsstigning i år.

”Det er tocifrede procenter og tegner til en betydelig stigning. Vi har kørt overarbejde siden januar og har haft seks-dages arbejdsuger, hvor alle dem som kan, har været på arbejde siden januar”, fortæller han og oplyser, at det kan være svært at finde nok arbejdskraft. Samtidig som det går stærkt i hans egen branche, så buldrer byggeriet derudad, så et byggeprojekt har fået lov til at blive et år ekstra i skuffen – det er simpelthen ikke til at finde håndværkere nok.

I 2020 faldt He-Va’s salg på det vigtige britiske marked pga. Brexit. Men den forhindring er nu overvundet.

I den nye udgave af LandbrugsAvisen kan man læse mere om travle tider i branchen.  

Robot 1: Claas går til robotterne

Det næsten flyver for tiden med robotprojekter og selvkørende traktorer og maskiner. Men det meste er stadig på forsøgsstadiet – og hvor det er rigtig kommercielt gangbart, så er danske Robotti og FarmDroid sammen med franske Naïo stadig blandt de førende. Men de store traktorproducenter pønser også på ting og sager.

I hvert fald melder Claas sig med i koret ved at købe en aktiepost i den hollandske start-up AgXeed, der gerne vil have deres første kommercielle robot ud og trække i landmændenes redskaber fra næste år.

Robot 2: Dansker pryder Farmers Weekly

Og lige et hop tilbage til Robotti. Den danske robot prydede nemlig op til weekenden forsiden på et af verdens mest kendte landbrugsmagasiner, britiske Farmers Weekly med historien om, at Robotti nu er solgt til en engelsk grøntsagsproducent med næsten 2.000 hektar.

Her er den allerede godt i gang med at luge de økologiske grøntsager til tilsyneladende stor tilfredshed for den nye kunde.

Ny model for 2022

John Deere har i øvrigt lige præsenteret en ny 5M-serie årgang 2022 ud i USA, der bl.a. byder på en ny topmodel på 125 hk og mulighed for en PowerQuad-transmission på de største modeller. Det grønne traktormærke gør også en dyd af at fortælle, at man enkelt og let nu kan følge og indstille gps-styringen via dashboardet ved rattet.

Umiddelbart er den ikke udstyret med en Stage V-klar motor til det europæiske marked.

Brand i Krone

I sidste uge lærte vi om en speciel dag hos Krone for 25 år siden. Den selvkørende slåmaskine BIG M blev vist frem. Det skulle vise sig at blive væsentlig mere dramatisk end planlagt. Der gik nemlig brand i maskinen, mens den internationale presse var rullet ind til præsentationen. Se hvordan det gik.

Da der gik brand i stor premiere på Krones nye kæmpe  

Nationalsang i John Deere

Vi slutter med at fejre Norges nationaldag i dag 17. maj. I og med, at både mine børn og hustru taler markant bedre norsk end mig selv hopper jeg med på fejringen – og kan derfor oplyse, at Norges i øjeblikket mest sælgende traktormærke ifølge Magasinet Traktor er en John Deere med næsten 27 pct. af markedet foran Valtra og MF, der sidder på 16 pct. hver.

Sker fremover

På fredag er det store John Deree-dag. Her slipper giganten et nyt kvartalsregnskab ud fra hovedkontoret i Moline – og der skal nok være nogle interessante perspektiver på udviklingen indenfor maskiner og ikke mindst salget af maskiner.

Samme dag er Claas på pletten med et større internationalt pressemøde online fra traktorfabrikken i franske Le Mans, hvor der fremover skal produceres endnu flere traktorer.

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.