Morgenposten: Kim kan noget på sine 1.600 hektar, som storfarmer ikke kan

Vi tager dig bl.a. med i et dansk maskinhus i Ukraine som en forsmag på det TraktorTech, som er ved at være på vej rundt til læserne i denne uge.

God mandag morgen.

Vi kommer på en ordentlig rundtur på denne morgens nyhedsgennemgang af stort og småt inden for maskinernes verden.

Vi skal både en tur til et maskinhus i Ukraine, se nærmere på effekterne af den drabelige udvikling i gasprisen og fejre et kæmpe dansk VM-resultat.   

Efter tre dage solgte han ploven

Men først skal vi lige runde et par aktuelle historier.

Weekendens udgave af LandbrugsAvisen var en ekstra fest for maskin-redaktionen. Her fik vi nemlig 16 egne sider med både egen forside og en masse lir.

Kollega Worup fejrede det med et interview med en nordjysk landmand, som efter tre dage med en ny Kubota-dybdeharve endte med at tage en drastisk beslutning.

- Ja, jeg kørte med den i tre dage og besluttede så, at jeg lige så godt kunne sælge ploven og blive pløjefri, lyder det i historien, som du også kan nyde her:

- Jeg kørte med harven her i tre dage og solgte ploven

Kæmpe gasregning betyder fire dages arbejdsuge 

Som bosiddende i et dejligt, men desværre også gammelt hus med et lidt fortravlet gasfyr, så er det ikke svært at sætte sig ind i danske virksomheders udfordringer med høje energiregninger.  

Forleden var jeg forbi Mølbro på Sorø. Her skal man op og runde de 930 grader, når man smelter jern til de producerede sliddele. Sådan en operation kræver gas – og her står man lige pludselig med en ekstraregning, som er steget med faktor fire. De ansatte går dog forrest i kampen for at finde løsninger og er derfor gået i gang med at arbejde alle ugens timer over fire dage, så ovnene ikke skal startes om fredagen.

Læs mere her: Afbøder lidt af voldsom gasregning med fire-dages uge

I nyt TraktorTech: Kim kan noget på sine 1.600 hektar som storfarmer ikke kan

Og så skal vi til historien bag overskriften.

Når læserne får fingre i den nye udgave af LandbrugsMediernes traktormagasin TraktorTech i de kommende dage i deres postkasser eller i kiosker over hele landet, er der dømt storlandbrug og anderledes vilkår i reportagen fra den danskejede gård LLC Prejemy i Ukraine.

Maskinmæssigt er det international storfarming, men også med et tvist af noget dansk, som det fremgår af TraktorTech. Eller stor farming er måske så lige et vidt begreb i Ukraine.

De 30 ansatte på LLC Prejemy ved Borsch to-tre timers kørsel sydøst for Lviv i Vestukraine driver planteavl på lidt mere end 1.600 hektar, men i nærheden findes der en farm med ca. 50.000 hektar – og så har Ukraines største brug over en halv mio. hektar i markplanen.

I spidsen for bedriften er driftsleder Kim Nielsen, der har arbejdet i Ukraine siden 2009. Han er stor fan af at holde maskinomkostningerne i ave og mener sagtens, at de – eksempelvis ved at udnytte en såmaskine som deres Horsch Pronto optimalt til at kunne så 90 hektar hvede i døgnet - kan konkurrere på effektiviteten, når han sammenligner med et lokalt selskab med 50.000 hektar og en meget ny maskinpark.

- De gør det sådan, at når de rykker ud med alle deres Fendt’er, stiller de med en agronom og en masse folk. Og så skal de ud over markerne, selv om vejret egentlig ikke er til det, for de skal videre i deres plan. Vi har markerne tæt på og udnytter udstyret maksimalt, siger han.

Du kan læse meget mere om Kim Nielsen og landbruget Prejemy i Ukraine i TraktorTech, hvor vi også kommer indenfor hos Thyregod Ukraine. TraktorTech kan købes via vores shop på landbrugsmedierne.dk eller i kiosker over hele landet.

Så er den vist også pakket

Min kollega Claus Solhøj har op til weekenden skrevet en masse artikler om udstyr til bl.a. at tage roer og kartofler op med – og så alt det andet, som skal bruges til den slags.

Indenfor kartoffellæggere viser vi bl.a. en tysk All-in-One kartoffellægger frem, der med sine otte rækker og tre tons kapacitet kan konkurrere med en solid Pierre Emille Højbjerg skuldertackling mod forvildede franskmænd i Parken…

Se den her:

Dansker er verdens femte bedste pløjer

Ja, ja, det kan godt være, at Danmark lige er blevet nr. 2 i en Nations Leaugue pulje i fodbold. Men vi er faktisk langt bedre til at pløje! Forleden var Martin Lindberg Velling fra Hobro nemlig ikke langt fra VM-metal med sin Ford-traktor og Kverneland-plov, hvor han på irsk jord fik en femteplads i klassen for konventionel pløjning ved et pløjestævne, som samtidig er en kæmpe landbrugsudstilling med besøg af næsten… 300.000 mennesker!

Jesper Madsen fra Odder blev i øvrigt nr. 11 i klassen for vendeplove.

Læs mere her: Dansker er verdens femte bedste pløjer

Irsk Machine of the Year er dansk

Ja, irerne fik sig også en dansk oplevelse af de helt store, da de fik at vide, hvilken maskine som er ’Machine of the Year’ i Irland. Den slags går ofte til lokale maskinproducenter. Men denne gang så man mod Vejen og solcelledrevede FarmDroid, som netop i disse dage er ved etablere eksport til landet.  

Mekaniker-DM rykker ind på Agromek

Nu, hvor vi er i mesterskapshumør, så skal vi forbi nogle andre, som kan glæde sig til kamp.

Det er cremen af de studerende på HEG i Aars, hvor man bliver uddannet til landbrugsmaskinmekaniker. Herfra kan man nemlig frem til fredag tilmelde sig DM for unge mekanikere, DBL landbrugsmaskinmekanikerlærling.

For første gang skal dysten afholdes på selveste Agromek i de sidste dage af november og starten af december.

Her på LandbrugsMedierne er vi medmedarrangør af mesterskabet sammen med Dansk Maskinhandlerforening, Dansk Metal og HEG, og derfor skal lyde en opfordring til alle lærlinge og/eller deres lærepladser. Gå ind på HEG's hjemmeside og meld jer straks til. 

Det sker:

Torsdag afholder Brøns Maskinimport en VIP-dag, hvor forhandlerne kommer forbi med deres kunder. En af nyhederne bliver bl.a. den nye JCB Fastrac Icon.  

Lidt længere fremme i horisonten skal vi holde øje med Tractor of the Year. Nu indgår en ny New Holland T7.300 i markedsføringen. Hollandske Trekker er også begyndt at skrive nærmere om den nye T7’er.

Ha’ en fortrinlig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.