Morgenposten: No worries, det klarer stubharven selv

Vores maskiner og redskaber bliver stadig mere sofistikerede. Amazone klar med ny teknik.

God mandag morgen.

Engang imellem kan man gribe sig i at tænke, at nu kan man vel egentlig udvikle så meget mere nyt på en harve.

Men darwins udviklingslære fornægter sig ikke. I disse uger er vi vidne til små og store landvindinger på maskinfronten i en tid, hvor det hagler ned med produktnyheder, som fabrikanterne gerne vil vise frem op til Agritechnica i november.

En af disse er Amazones nye AutoTill, som min kollega Claus Solhøj fik demonstreret for nylig. Amazone er sammen med Claas en af investorerne og partnerne til den førerløse robot AgXeed. Til robotten har Amazone udviklet en noget nær selvtænkende stubharve, så robotten ikke skal brilliere med en masse mærkelig kørsel, når planteresterne hober sig op undervejs, men selvfølgelig stoppe der, hvor enhver god maskinpilot havde ladet fornuften råde.

Lidt mere om det lige om lidt.

Først napper vi lige et par historier fra den forgangne uge:

Ny Valtra model i størrelse XXL  

Ja, så kom der lidt mere hestekræfter til Valtras største traktor. S-modellen vil i fremtiden levere op til 420 solide hestekræfter. Og ikke blot derfor bliver det en rigtig finne. Lyder det lidt mærkeligt? Jo, finnerne har gjort plads til at producere deres største traktor på fabrikken i Finland. Den har hidtil været produceret på Massey Fergusons fabrik i Frankrig. Den nye, sjette generation har fået en masse opdateringer såsom nyt udvendigt design, mulighed for Apple Carplay, mindre brændstofforbrug og en mere omfattende lyspakke blandt andet.

Bliv klogere på den nye Valtra her:

Valtras største traktor bliver mindre tørstig - og fuldblods finne

Fantastisk kabine

Det kan næsten være svært at vænne sig til andre kabiner, når du først har oplevet kabinen på Massey Fergusons 8S.285.

Sådan lyder det i video nummer to fra TraktorTechs store traktortest, som vi lagde ud på vores hjemmeside forleden.

- Vi er meget positive over traktoren i marken. Du sidder godt og har masser af plads, mens du kører rundt takket være af de bedste kabiner og forakselaffjedringer i testen, forklarer TraktorTechs traktorekspert John Christensen efter, at han sammen med et helt hold af traktortestere har kørt mange timer i traktoren i TraktorTechs stortest af syv traktorer mellem 280 og 300 hestekræfter.

Du kan kvit og frit se en lille gratis video her:

 

 

Har du login, så kan du via denne historie se en mere dybdegående video om traktoren.

Video: Her er traktoren med den fantastiske kabine

Se også den foregående video her:

Video: Efter mange års test har vi aldrig set en traktor klare sig så godt

 

En form for automatiseret jordbearbejdning

Og så skal vi til historien bag overskriften denne mandag morgen.

Fænomenet, jeg beskrev kort i indledningen, hedder AutoTill.

For os som benytter dansk til at snakke med gud og hver mand, så oversættes det nok bedst som en form for automatiseret jordbearbejdning. I første omgang er det udarbejdet til de lidt mindre redskaber, som robotten AgXeed tøffer rundt med, men teknikken kan for så vidt også bruges på redskaber spændt efter en almindelig traktor med Isobous.

Efter man har indstillet arbejdsdybde og fremkørselshastighed kan redskabet tage magten og ændre fremkørselshastighed og dybde, hvis den opdager, at det er mere hensigtsmæssigt ud fra de oplysninger en række sensorer sender videre til traktorens Isobus.

Så bare kom med store knolde, halmmængder og andre udfordringer, redskaberne vil selv finde ud af, hvad den skal gøre med det. Teknikken kan også være en kæmpe hjælp, når maskinpiloter kører med meget brede redskaber og kan have svært ved at overvåge alle facetter undervejs.

Du kan læse mere i weekendens udgave af LandbrugsAvisen, enten i god gammeldags papirudgave eller i den elektroniske enæggede tvilling, epaperen.

  

 

Hardi tænder det blå lys

Hvis du synes, at lysforholdene kan blive noget usikre ude i mørket, så melder Hardi sig på banen med en ny farve.

Blåt LED-lys der kan eftermonteres på bommen på en lang række af mærkets sprøjter, inklusive luftassisterede Twin-bomme.  

Læs mere her:

Hardi sætter blåt lys på bommen

Rettelse: Ikke fra Ejstrupholm Maskinstation

Og så skal vi lige bringe en rettelse og beklagelse til forrige morgenpost, hvor jeg meget uskarpt fik kombineret Ejstrupholm Maskinstation med landmanden Keld Kjærsgaard, som også driver maskinstation ved Ejstrupholm. De har selvfølgelig hver sin maskinstation. Rundt omkring på maskinstationerne ligger DM&E Magasinet stadigvæk med den spændende historie om nedvisning af kartofler med en traktor-drevet gasbrænder fra Keld Kjærsgaard. 


Det Sker

 

De store Agritechnica-nyheder afsløres

Tirsdag afslører tyske DLG, hvem som vinder årets innovationspriser til årets Agritechnica. Med andre ord slikker maskinpressen i hele Europa sig om munden og ser frem til at kunne skrive om et sted mellem 30-40 nye produkter, som dermed får ekstra opmærksomhed under messen. Sidste gang var der flere danske nyheder iblandt. Følg strømmen af nyheder på tirsdag.

Ekstra mange maskinnyheder i den kommende avis

Maskinredaktionen, som jeg repræsenterer her på LandbrugsAvisen og under en nylig reportagerejse i USA fik døbt det nymodens navn the ag tech boys, har booket ekstra meget plads i weekendens avis. Nyhedsstrømmen fra ovenstående begivenhed skal nok få lidt plads, og så ser vi frem mod næste års maskintrends til høsten, som kan være godt at læse, hvis der skal nås at lægges bestillinger på noget større høstgrej på denne side af nytår.

Ha’ en fortrinlig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.