Morgenposten: Nyt niveau for maskinomsætning i Danmark

Danmarks største maskinhandler løftede baren for maskinomsætning i det danske marked i det forgangne år, lyder det i en frisk gennemgang af stort og små fra maskinernes verden.

God mandag morgen.

En maskinhandler, som har omsat for 1,5 mia. kr. i Danmark, er vi ikke så vant til – men det er blandt nyhederne, vi kan byde på en morgen, hvor vi er nogle danskere, som lige skal have et kaffen ekstra stærk efter veloverstået vinterferie.

Først skal vi lige runde et par andre aktuelle historier.

Kendt maskinstation skifter ejer

En af sidste uges store historier var uden tvivl Poul Højbjergs salg af livsværket Hvornum Maskinstation til Henrik Nielsen fra Allestrup Maskinstation. Allestrup Maskinstation har pr. 15. februar overtaget aktiviteterne og mandskabet, mens Poul Højbjerg beholder navnet og en begrænset del af maskinparken fra sin velkonsoliderede maskinstation. Karrieren på Hvornum Maskinstation blev på imponerende 43 år. 

- Det har bestemt ikke været en let beslutning, og vi er måske heller ikke helt klar til at stoppe som maskinstationsejere, men vi føler det er rettidigt omhu, og med Henrik Nielsen som ny ejer, er vi sikker på, at kunder og medarbejdere får de bedste betingelser for fremtiden, lyder det i en kommentar fra Poul Højbjerg.

Har JCB gang i noget stort?

Måske.

Min kollega Claus Solhøj var en tur på de britiske øer i sidste uge for at høre nyt fra den britiske maskinkæmpe.

Det kom der en catcy indledning ud af:

Det virker umiddelbart lidt specielt at invitere alverdens fagjournalister til et pressemøde om en motor, som der egentlig kun kan oplyses tre ting om: 

”Den er firecylindret, den har et slagvolumen på 4,8 liter, og den kører på ren brint i gasform.”

Det er naturligvis det sidste, drivmidlet, der er nyheden fra britiske JCB, den britiske storproducent af entreprenørmaskiner. 

JCB brintdrevet teleskoplæsser

Firmaet har udviklet en forbrændingsmotor til brint, som er tæt på kommerciel lancering. 

Læs mere om de store perspektiver, dels i ugens avis – og i følgende artikel her på nettet:

Kom JCB lige med afløseren for dieselmotoren?

Danish Agro omsatte for 1,5 milliard kroner på maskiner i Danmark

Og så til historien bag overskriften.

Hele Danish Agro-koncernen kom forleden med nøgletal for årets gang i 2022. Et af den var ny vækst og samlet omsætning på seks mia. kr. i den del af butikken, som omhandler maskinhandel med dertil hørende serviceydelser.

Alene for det danske marked endte omsætningen på 1,5 milliarder kroner og en udmelding om, at alle de danske datterselskaber – selskaber som TraktorHøst, Vinderup Maskiner, AP Jørgensen med flere alle noterede overskud i det det forgangne år – og altså en samlet omsætning, som var løftet for forrige års 1,2 mia. kr. på det danske marked. Alt andet lige vidner det om købsvillige danske landmænd i et år, hvor maskinpriserne ellers har været stærkt stigende – og altså samlet nået et nyt niveau for én aktør på det danske marked for maskinhandel.  

Hvor kommer dine dæk fra?

Hvis der står BKT på siden, så er det Indien. Dækfabrikanten er en af de nyere spillere i branchen, men vil meget gerne byde sig endnu mere til i fremtiden, forlød det forleden på et stort pressemøde i Indien, hvor vi havde vores traktorekspert John Christensen på plads. BKT satser på en fordobling af produktionen i de kommende år, så man når 650.000 ton dæk om året. Et af skuddene er, at man nu også tilbyder gummibælter til eks. landbrugstraktorer og dæk til lastbiler i industrien.

Du kan bogstaveligt talt høre mere om sagen, da jeg fangede John Christensen på en telefonforbindelse fra Indien forleden. Det er vores korteste udgave af TraktorTech-podcasten ’Maskinitis’ til dato, og det vil sige, at den kan høres på en kvarter sammen med en god ostemad og passende kaffe dertil.

Er du mere til traditionelle nyheder, så klikker du bare her:

Indisk dækproducent når milepæl og sigter efter mere

Den overraskende gastraktor har fået ny farve

Tilbage i efteråret 2021 kom der en noget utrolig pressemeddelelse ind i indboksen: Litauisk øko-landbrug vil producere deres egne bæredygtige hybridtraktor baseret på biogas med mulighed for at køre 12 timer i træk og trække solide 400 hk. Siden har der været mere stille om projektet, men nu er der nyt, skriver Profi.  

Første prototype var grøn, men nu er næste version kommet i mere lækket design i en mørkebrun farve, ifølge Auga viser data, at traktoren reducerer udledningen af CO2 med 100 ton om året i forhold til en tilsvarende traktor – og er der nu bygget tre traktorer, som skulle været meget lig den endelige seriemodel, som sættes i produktion sidst på året.

At et litauisk landbrug skulle kunne konkurrere på produktion af traktorer i forhold til udviklingsafdelingerne hos de store spillere i branchen, lyder sådan set stadig lidt fantastisk…

Tyskere klar med syv års rustgaranti

Inden vi slutter for i dag, så hopper vi lige over hos redskabsproducenterne.

Mit øje har fanget, at den tyske producent Amazone har fundet en ny lakering til nogle af sine gødningsspredere – og følgelig sætter garantien op til syv år.

Se med her: Ny lakering og syv års rustgaranti på Amazone-spredere

Det sker: Hvordan bliver vejret til høst?

Med stormen Otto’s rasen, der både førte med sig ødelagte stilladser, biler, tagsten samt sikrede AGF en tiltrængt sejr i superligaen, så er der en ny mulighed for at spørge til udviklingen i det danske vejr i maskinbranchen.

S.D. Kjærsgaard byder nemlig på en kendt vejrvært, når der afholdes høstevent på tirsdag i Hornslet, så man kan høre mere om de store storme, høstvejret – samt høre sidste nyt om høstgrej fra mejetærskereksperten Niels Petersen – og mon ikke den nye Puma også dukker op ved den lejlighed på sin igangværende Danmarks-turne hos forhandlerne.

Dermed er vi i gang med en ny uge, ha’ en fortrinlig af slagsen.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.