Nix pille, før maskinen er stoppet
Maskineulykker i landbruget sker mange gange. Ofte skal landmanden blot stoppe op og tænke sig bedre om, fortæller arbejdsmiljøchef.

Stop, før du putter fingrene i maskinen. Det er budskabet fra Helle Birk Domino, arbejdsmiljøchef hos Seges.

Hun fortalte i går på Plantekongressen om, hvordan landmænd i planteavlsarbejdet bedst kan komme sikkert gennem markarbejdet. Ofte gælder det simple råd såsom at tænke sig om.

»Der sker så mange ulykker i landbruget, og mange kunne have været undgået, hvis landmanden havde stoppet maskinen helt. Ude på marken kommer der tit en blokering, fx sten i maskinen, og det skal du jo have ud. Der er det vigtigt, at landmanden stopper de roterende dele, før han går ind og tager fat«, fortæller Helle Birk Domino.

Når landmænd klargør maskiner, går det alt for ofte galtMaskiner Tirsdag 16. januar 2018 · 12:06

For planteavlerne er det ifølge Arbejdstilsynet særligt snubleulykker og ulykker med maskiner, som sender landmændene på skadestuen. De står hver især for 26 procent af de alvorlige arbejdsulykker i branchen.

Til sessionen viste Helle Birk Domino værktøjer, bl.a. checklister med hvad der er godt at få efterset på maskinen. Så slipper du for at skulle gøre det ude på marken, hvor ulykker ofte sker.

»Når jeg siger stop, gælder det også om at tænke sig om i tre sekunder og på, hvad der er af risici. Har jeg det rigtige værktøj til at udføre opgaven, ved jeg helt præcis, hvad opgaven går ud på, og hvad jeg skal? I stedet for at gå i gang med det samme er det vigtigt at vurdere, om du kan udføre opgaven sikkert, eller om du f.eks. bør være to om opgaven«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.