Se den her: Claas lancerer helt ny mejetærsker-serie

10 ting du skal vide om Lexion’s nye lillebror, som allerede er ude og køre på danske marker.

Claas siger netop nu farvel til en gammel mejetærskerserie og skyder en helt ny modelrække ind, der bliver en lang række småbrødre til den kendte Lexion-serie.

Vi introducerer den her med ti detaljer om den nye serie, Trion.

1. Farvel Tucano – goddag Trion

I mange år har Claas haft Tocano-modellerne til mindre og mellemstore høstforhold. Nu går Tucano så på pension, og Claas markerer de nye modeller med også at finde på et helt nyt navn. Serien kan bedst beskrives som en meget fleksibel linje af hele 20 enkeltmodeller, hvor der er lånt meget fra Lexion-serien – en mini Lexion i egne klæder. Det betyder bl.a. Jet Stream blæsersystemet og motorsystemet Dynamic Power, som bevirker, at motoren automatisk kan justere ydelsen, så der kan spares brændstof. 

2. Op til 435 hk på topmodellen

Spektret med 20 enkeltmodeller starter fra en 258 hk fem rysters model, model 520, og så kører den ellers i tre modelrækker, 500, 600 og 700 sluttende med topmodellen 750 med 435 hk hybridtærsker med to rotorer. Fem- og sekst rysters modellerne i de nye 600 modeller kører med helt samme tærskningsteknologi, som mange Lexion-kørende danske landmænd har været vant til i Lexion 600-modellerne igennem mange år.  

3. Ikke samme motorleverandør som på Lexion

Hvis man køber en Lexion, så henter den enten hestekræfterne fra en Mercedes eller en MAN-motor. Men i denne omgang ville Claas altså sprede æggene til endnu en kurv. Cummins leverer motorkræfterne til alle modeller i den nye serie, og er dermed pludselig blevet en større leverandør til Claas.

4. Masser af muligheder for high spec

Du kan nemt få dig en basismodel, men der er også gode muligheder for at vælge high spec udstyr med det selvtænkende system Cemos, så maskinen selv optimerer indstillingerne undervejs. Er du en planteavler, der lever af at sælge en lang række afgrøder videre, så er det måske ikke helt ueffent – omvendt skal alt kornet bare hjem i siloen, så er det måske knap så stor en overvejelse.

5. Leveres med sejlskærebordet Convio

For nogle sæsoner siden var det lidt af en landvinding for Claas at få sejlskærebordet Convio med i producentens egen portefølje af skæreborde. Det kan også vælges til, når man køber en ny Trion – men der er også en række andre muligheder – og et bredt sortiment af skæreborde i størrelser på op til 12 meter.

6. Få bygget en bakkemaskine – eller køb den med bælter

Har man specielle forhold, så er der også en række muligheder med Trion. Seks specifikke modeller kan købes i ”bakkeudgaven” Montana, der klarer op til 18 pct. sidehæld. Har man brug for bælter, så er der også seks modeller at vælge imellem. Bælterne kommer i bredder fra 63,5 til 89 cm, oplyses det, og så kan bæltemodellerne ligesom de hjulmonterede udgaver køre på vejen med op til 30 km/t.

7. Nulserie kører skam i Danmark

Den nye serie er endnu ikke gået i reel serieproduktion endnu. De første modeller kørte test i Tyskland i sidste høst, og så er der ellers udkommonderet en række høstmaskiner i en nulserie under årets høst. To af dem kører i Danmark i år, hvor de bl.a. tærsker frøgræs.  

8. Helt ny kabine

Designet ved en Claas mejetærsker er lidt som en VW Golf. Tyskerne ændrer ikke lige pludselig voldsomt på sine udtryk, og man kunne ret beset være kørt forbi denne nye maskine, og have overset, at her kører der en verdenspremiere. En Claas ligner sådan set en Claas. Men kabinen er faktisk helt ny. Den er blevet højere, og så er der kommet diverse nye muligheder for at aflægge ting i kabinen, og udstyrslisten tæller også en 30 liters køleboks, mulighed for LED-lys hele vejen rundt om kabinen blandt andet. En 12 tommer terminal med kaldenavnet Cebis så ved første øjekast ud til at vise funktionerne meget tydeligt i stor størrelse, som også vil være dejlig for lidt ældre piloter. Det er også i terminalen, at man kan få tilkøbt sig auto-tærsker systemet Cemos, så man kan følge med i og fintune maskinens system med selv at finde de mest optimale høstindstillinger.  

9. Motto: Vælg den, som passer lige til din bedrift

Spændvidden i størrelser og muligheder for indstillinger er meget bred. Det gør Claas også et nummer ud af ved at have et motto om, at den kan vælge lige den model, som passer til din bedrift. Det er både fem og seks rysters-modeller eller hybrider med enten en eller to rotorer til rådighed.

10. Køb den til 2022-høsten – men ikke i Rusland

Claas-sælgerne får meget snart også et indblik i de nye maskiner, og så bliver maskinen også meget hurtigt en del af salgsmapperne hos hele det store netværk af forhandlere rundt omkring i Europa. Det er nemlig her, at man kan købe den til næste års høst, mens amerikanerne og russerne lige må vente en sæson mere.

Faktaboks

Claas Trion

Mejetærskerserie, som lægger sig lige under Lexion-serien.

Kommer i 20 enkeltmodeller:520, 530, 530 Montana, 530 Terra Trac, 640, 650, 650 Montana, 650 Terra Trac, 660, 660 Montana, 660 Terra Trac, 710, 720 Montana, 720 Terra Trac, 730, 730 Montana, 730 Terra Trac, 750, 750 Montana og 750 Terra Trac.

Korntank: Fra 8.000 til 12.000 liter. Tømmer med hastigheder fra 90 til 130 liter/sek.

Motor: Fra model 500 og op til 640 er det en Cummins 6,7 liter med seks cylinder, mens 650 og opefter har en 8,9 liters Cummins motor. Trion 500 og 600 kan udstyres med 600 eller 800 liter tank, mens Trion 700-modellerne kan få 800 eller 1.000 liter med i tanken.

Pris: Vi har ikke hørt nogen listepriser endnu. Men forvent et prisleje lidt under Lexion-modellerne – alt efter udstyrsniveauet på maskinen.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.