Sensorer hjælper landmanden til at begrænse pesticider

Test foretaget af Teknologisk Institut viser, at sensorer i markerne kan hjælpe landmanden med at reducere forbruget af pesticider.

Udvikling af sensorer og sprøjteteknologi kan hjælpe landmændene med at reducere forbruget af pesticider på markerne. Det viser tests, som Teknologisk Institut har udført for Miljøstyrelsen.

»Der sker i disse år en stor udvikling af både sensor- og præcisionsteknologier, og udviklingen følges tæt med henblik på at høste nogle af de mulige gevinster i form af reduceret miljøbelastning i erhvervet«, siger centerchef Birgitte Feld Mikkelsen, Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Ved testen har eksperterne fokuseret på konkrete sensorers evne til at detektere grøn biomasse, som fx ved nedvisning i stub for at belyse om de enkelte sensorer kan anvendes til at reducere brugen af ukrudtsmidler, i dette tilfælde glyphosat-midler.

Resultaterne af testen viste, at den bedste, men også den dyreste sensor, kan nedbringe forbruget af sprøjtevæske med 76 procent sammenlignet med fuld sprøjtning.

Testen er et led i Miljøstyrelsens Partnerskab for præcisionssprøjtning, hvor formålet er at øge anvendelsen af sprøjte- og præcisionsteknologier, som kan medvirke til at reducere pesticidforbruget.

Tre partnere

I testen bød tre partnere ind med teknologier, hvor Weedseeker (Geoteam), Weedmapper (AgroIntelli) og Fieldsense blev afprøvet. Her skulle sensorerne afprøves i forbindelse med sprøjtning med vand iblandet rød farve. Her blev vandmængden målt som parameter for reduktion af sprøjtevæske i forhold til almindelig praksis. Til sammenligning af sensorerne blev der udført sprøjtning, hvor sprøjteføreren manuelt lavede on/off sprøjtning. En metode, der vurderes som den absolut billigste løsning for landmanden.

Resultatet af testen viste, at Weedseeker ramte 98 procent af planterne og reducerede kemiforbruget med 76 procent sammenlignet med fuld sprøjtning. Den manuelle løsning ramte 84 procent af planterne og reducerede kemiforbrug med 43 procent sammenlignet med fuld sprøjtning.

Weedmaps viste sig i den nuværende udgave ikke at være egnet til detektering af grønt til spotsprøjtning, da den blot ramte 22 procent af planterne. Det har dog heller aldrig været hensigten med dette produkt, som reelt er udviklet til kortlægning. FieldSence måtte melde fra umiddelbart inden testens afholdelse, da det ikke lykkedes at skaffe et satellitkort, der kunne anvendes til formålet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.