Tip oldefar startede – nu følger Harvard-uddannet HCP-arving op

Snart 40-årig hovedaktionær bag HCP-koncernen - med et for branchen anderledes cv i ryggen - varsler ny offensiv i konsolideringsbølgen i den danske maskinhandel.

For os andre kom det ud af det blå. Men nu er der sat ny strøm på batteriet, og så kan vi godt vænne os til mere af den slags fra den kant.

Det var fredag. Klokken var lidt over frokosttid.

Og så kom en af 2017s største overraskelser i den danske maskinbranche.

Traktor- og maskinimportøren HCP gik ind og købte en af landets større maskinforretninger, Jysk Maskincenter i Randers.

Man lod forstå, at handlen blev gennemført, fordi den private ejer bag virksomheden havde taget en hurtig beslutning.

Men hvem er det? Og hvad vil han?

Centralt bag manøvren stod hovedaktionær i HCP, Christopher Kiær Thomsen. Om få dage 40 år. Sjette generation på ejersiden i virksomheden - og i de sidste fire år mere og mere aktiv i familieselskabet med historie tilbage til 1870, da tiptipoldefar Heinreich Christian Petersen startede virksomheden på Slotsholmen i København.

Opkøbet kan godt blive fuldt op af nye opkøb, siger han, ideelt set i partnerskab med nogle af importørens forhandlere. Radaren er aktuelt indstillet på »minimum et servicested på Fyn og minimum et service- og udsalgssted på Sjælland«, som han formulerer det.

»Ja, det kan jeg godt se for mig. Hvis der ligger noget rigtigt derude, der giver noget værdi for os, vil det være naturligt«, siger han.

Toget kører nu

Der lægges ikke skjul på, at han i de kommende år ikke forventer, at han og den øvrige familie bag virksomheden kommer til at trække store udbytter ud.

»Branchen er udfordret, og det er i sådanne tider, at man skal beslutte, om man vil være med i udviklingen. Vi mener som andre i branchen, at det er nu, det er tidspunktet til at skabe udvikling. Det er derfor, at vi i øjeblikket har større fokus på at investere i Danmark«, siger Christopher, der har 70 pct. af aktierne i selskabet og absolut er den, som bruger mest tid på virksomheden blandt de 12-13 familiemedlemmer, der deler ejerskabet af virksomheden.

I morfars fodspor

Vi er på Grindsted-egnen. På Ansager Landevej i Krogager. Det var her, familievirksomheden flyttede til i 1972. Mange af bygningerne er stadig fra den tid, omend møbler, lamper og interiør er moderne og langt fra så antikke som på morfar Nils J. Kiærs gamle kontor. Morfaderen, som var jurist og formand for Børsen og Sø- og Handelsretten, havde kontoret, der står næsten uberørt og er indrettet med billedet af børsbygningen, som det så ud, når Christopher i sin barndom op igennem 80erne af og til tog den lange tur forbi Krogager med far, morfar og storebror Andreas.

»HCP var et sted, hvor vi kørte over og besøgte virksomheden og familiens nærliggende plantage«, husker han, mens vi går over de revnede sten ind og ud af kontorerne og lager- og værkstedshallerne i Krogager.

Han er ganske nøgtern, da vi står og ser på effekterne.

»Det er en ressource, at vi har den historie, når vi nu er en familievirksomhed, som går så mange år tilbage i tiden. Det betyder, at vi kan vise, hvem folk handler med. Vi er ikke en fjern international koncern, men en dansk familievirksomhed. Men så er det altså heller ikke mere end det for mig«, siger han.

Vil ikke sætte sig på forhandlerne

Igennem årene har familievirksomheden opbygget relationer til en lang række forhandlere. Ifølge Christopher ønsker HCP så vidt muligt at bevare et selvstændigt forhandlernet, hvor forhandleren har vide rammer til at drive sin egen forretning, men hvor det er helt klart, at der skal ske en udvikling i strukturen.

»Der er ingen, som har større lokalkendskab og drivkraft end den lokalt forankrede forhandler. Den ressource skal vi værne om og bruge. Det er vores hensigt, at udviklingen, hvor nogle forhandlere vil være i udvikling og andre i afvikling, skal ske i et større samarbejde med forhandlerne, end man måske har opleveret andre steder i branchen«, siger han.

Fik første aktie som toårig

Da han vokser op i Gentofte, er HCP en størrelse, som i mange år drives af morfar og ellers ikke er en del af hverdagen. Efter studentereksamen går vejen over jura på Københavns Universitet – som sin morfar – og han møder sin kone i Frankrig, som han flytter sammen med i Jylland. I dag er de fraskilte, og Christopher bor fortrinsvis i Juelsminde med sin kæreste, hvor han samtidig kan være tæt på børnene fra det tidligere ægteskab, ligesom han af og til opholder sig på sin ejendom Sømandshvile i Rungsted. Jurastudierne er suppleret med studier fra bl.a. Harvard University, Harvard Business School, London School of Economics og Stanford, som han siden har brugt i flere sammenhænge, bl.a. i den juridiske afdeling i en større dansk virksomhed, ligesom han er aktiv investor i flere sammenhænge og bl.a. er majoritetsejer i den danske start-upper Auto Fuel.

Hvordan blev det lige dig, som hoppede ind og tog det store slæb i generationsskiftet?

»Jeg mener, at det er et sammenfald af omstændigheder. I 1980, da jeg er to år gammel, får min bror og jeg aktier i firmaet. Dengang er der kun os i vores generation. Siden endte det nu engang sådan, at jeg kom til at bo i Jylland ikke så langt fra Krogager, og så blev det naturligt at følge lidt mere med. Da min tante så ville sælge sine aktier for at rejse lidt penge til pensionen, så var det på det tidspunkt naturligt, at det var mig, som købte dem«,siger han.

Sigtet med ejerskabet er enormt langsigtet, forklarer han.

»Det handler ikke om afkast i morgen. Ingen af ejernes privatøkonomi afhænger af HCPs resultater. Heller ikke min. Det her handler ikke om mig. Jeg har været meget optaget af ikke at blande mig i daglig drift. I øjeblikket er det så lidt anderledes i den forandringsproces, branchen står i.«

Faktaboks

Christopher Kiær

  • Formand og majoritetsejer i traktor- og maskinimportøren HCP.
  • 6. generation i HCP.
  • Uddannet jurist fra Københavns Universitet, suppleret med uddannelser og kurser fra bl.a. Harvard University og Stanford.
  • Fylder 40 år 8. maj. 
  • Bor i Juelsminde og delvist i Rungsted. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.