Ugens maskine: Kuhn til fremtidssikret såning
På Trøllundgaard nær Hegnsvig er det vigtigt for driftsleder Christian Juhl Pedersen, at bedriftens nye Kuhn Espro 6000 RC mix er en fleksibel maskine.

Hos Mi, Maskinhandler Indkøbsringen har man for tiden god afsætning af de franske Kuhn Espro såmaskiner, og én af dem er havnet på Trøllundgaard nær Hegnsvig, hvor man interesserer sig mere og mere for pløjefri dyrkning.

Om fredagen samler vi op på en aktuel maskine, og denne gang gælder det Trøllundgaards nye Kuhn Espro 6000 RC mix såmaskine. Med den ønsker driftsleder og medejer af Trøllundgaard, Christian Juhl Pedersen, både fleksibilitet kapacitet.

»Vi har prøvet pløjefri dyrkning og vil gerne mere ind i det. For eksempel såede vi 80 procent af rapsen pløjefrit sidste år«, siger Christian Juhl Pedersen om dyrkningen af det 570 hektar store markbrug, der udover rapsen og 70 hektar frøgræs hovedsageligt dyrkes med foderkorn til de 700 SPF-søer.

På grund af leveringstid på den nye Espro 6000 RC såmaskine fik Trøllundgaard mulighed for at leje en tilsvarende maskine og har derfor nu halvandet års erfaring med den nye teknologi.

»Vi har studeret fordele og ulemper ved placeret gødning, som vi har praktiseret i 10 år, men valgte altså en maskine med samsåning af gødning og såsæd. Dels fordi forsøgsresultaterne i mange tilfælde viser samme udbytter ved samsåning og fordi vi i øvrigt heller ikke anvender så store mængder startgødning, når vi har gyllen«, siger han.

På Trøllundgaard, hvor der fortsat vil blive pløjet en del på grund af frøgræsdyrkningen i sædskiftet, var det også et krav, at maskinen skulle kunne køre direkte uden en forudgående harvning efter ploven.

Frøsåning

»Vores maskine er købt med en lamelplanke placeret der, hvor gødningstænderne normalt sidder. Derved kan vi i de varierende jordtyper sikre os en ensartet såning og ikke mindst en ensartet sådybde, når vi kører på en mark med skiftende jordtyper. Det har vi allerede oplevet som en væsentlig egenskab ved Espro’en. I både vinter- og vårafgrøder ser vi en meget ensartet fremspiring«, siger Christian Juhl Pedersen.

På Kuhn Espro maskinen er der mulighed for at så efterafgrøder og udlæg med særskilt frøsåningsudstyr, hvor slangerne placeres på de prelleplader, der er anbragt mellem såskærene.

Gradueret såning

For Christian Juhl Pedersen har det været vigtigt at investere i en fremtidssikret såmaskine.

Halm-boom øger interesse for nyt Kuhn-flagskibMaskiner Lørdag 10. august 2019 · 00:00

»Med præcisions-gps og Isobus har maskinen alle muligheder, også flere end vi lige nu udnytter. For eksempel har vi endnu ikke anvendt gradueret udsåning med CropSat markkort, men det kommer vi til«, siger han.

Maskinen er udstyret med Kuhns kommende fordelerhoved VistaFlow, hvor man kan styre hvert såskær individuelt og derfor etablere plejespor i et hvilket som helst system. »Vi er altså fuldstændig uafhængige af bredden på såmaskinen i forhold til vores plejesporsbredder. Dermed er det nemt for os at køre ud og så for andre, som kører med nogle helt andre bredder på deres plejespor«, siger driftslederen.

Fakta:

Kuhn Espro 6000 RC mix samsåningsmaskine

Arbejdsbredde: 6,0 meter

Tankkapacitet: I alt 5.500 kg (gødning+såsæd)

Såskær: 40 rækkers CROSSFLEX såenhed

Rækkeafstand: 15 centimeter

Frøudstyr: SH 600 frøsåmaskine

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.