Ugens profil: Det lyder måske underligt, men det er ekstremt spændende at arbejde med jord

Egentlig er han uddannet til at arbejde med tal og store økonomiske analyser af landbrugets forhold. Men lysten til at arbejde med jord og maskiner, er meget større for Jens Møller Christoffersen.

Som student arbejdede han med økonomiske analyser på Axelborg.

Han har bistået landbrugsøkonomerne på Ifro og KU – og arbejdet sammen med mere end 60.000 i en af verdens største landbrugsmaskin-koncerner.

Men den 32-årige jordbrugsøkonom Jens Møller Christoffersen ville alligevel en anden vej.

Sidste år blev han ansat hos en lidt mindre producent af landbrugsmaskiner, finske Multiva, til at varetage salget af deres portefølje af bl.a. harver, såmaskiner og vogne i Danmark, Norge og Sverige og over tid også andre markeder, såsom Canada.

Hvad tiltalte dig?

”Med min uddannelse burde jeg egentlig sidde på Axelborg eller i en bank. Og jeg var på vej til at gå forskningsvejen  efter mit speciale, da jeg som færdiguddannet fik en mulighed hos Kongskilde, og ja så sprang jeg til. Efter Kongskildes salg kom jeg til New Holland og deres produktudvikling. Det blev ikke lykken for mig. Man sidder pludselig på et kontor i Albertslund, har en chef i Frankrig og arbejder sammen med folk i hele verden. Det var langt væk fra landmanden og nok ikke den optimale løsning for min person. Jeg ville gerne tættere på landmanden”, siger han.

Hev planterne ind i økonomien

Jens Møller Christoffersen er vokset op på en planteavlsbedrift på Vestlolland.

I 2008 gik han i gang med at læse på det, som man i gamle dage kaldte Landbohøjskolen og som i dag er en del af Københavns Universitet. Uddannelsen endte efter et lille mellemspil med arbejde på en farm i Australien ud i en kandidatgrad i Agribusiness og Innovation, som mere eller mindre dækker over titlen jordbrugsøkonom.

Undervejs har han suppleret med en del plantefaglige fag, da det er her interessen og jobbet hos Multiva i sidste ende kommer ind i billedet.

”Det lyder måske underligt. Men det er ekstremt spændende at arbejde med planter og jord. Der er ikke nogen landmand, som har den samme jordtype eller helt samme bedrift. Det handler også om at formidle viden og rådgivning, når du skal sælge en maskine. At sikre sig at vi rammer plet – og se, hvad der passer til hans bedrift og spore sig ind på, hvad der er bedst muligt og får værdi ud af det. Man bliver klogere hver gang”, siger han.

Fra Finland til Canada

Med hele Skandinavien og efterhånden også Canada som arbejdsområde for en virksomhed, der ligger i Finland, så er han naturligt en del på farten.

Normale dage på kontoret findes dog også. Her er der ligesom hos CNH masser af andre folk ved skrivebordene – bare ingen kolleger.

Når Jens om morgenen siger good bye til sin engelske kæreste i lejligheden på Nørrebro i København, så cykler han videre til et af byens andre brokvarterer og kontorpladsen på det lille start-up-miljø No-Ho i Kødbyen i København, hvor typisk helt nystartede virksomheder kan slå sig i gang.

Og så er han faktisk ikke helt alene om sine markeder alligevel. I Danmark er Orla Nielsen sælger i Jylland og på Fyn, mens Jens selv klarer resten af landet.

Netop nu er optakten til Agritechnica i højsædet ligesom, der skal tages beslutninger om kampagner og håndteres sæsonordrer.

Hvad er de bedste dage?

”At komme ud på en demonstration og vise, at vores redskaber fungerer. Jeg vil hellere have, at landmanden selv oplever produktet, end jeg siger en hel masse. Jeg bryder mig ikke om at stå og sælge ved bare at sige, at det er det bedste produkt. Der skal være faglige argumenter”.

Der er vel også andre, der har gode produkter med gode faglige argumenter?

”Bestemt, jeg siger ikke noget dårligt om andre. Det vigtigste er, at en landmand ser produktet og selv kan tage stilling. Jeg vil hellere arbejde med det i det stille. Det er måske ikke det mest progressive, men det er det meste troværdige. Det handler om tillidsforhold. Gør du det rigtigt første gang, så er chancen for, at du også får salget næste gang større. Jeg er faktisk ikke så vild med selve det at sælge. Jeg arbejder med faglighed rent agronomisk, og så synes jeg det bedste er gode referencer, hvor landmanden kan snakke med andre landmænd og høre deres oplevelser”.

Mellem He-Va og DalBo

Når Jens skal beskrive sin arbejdsgiver, så placerer han dem i størrelse et sted mellem He-Va og Dalbo. Den finske maskinproduktion blev startet så sent som i 1998. Hjemme i Finland er mærket blevet markedsleder, mens eksporten der sendes en del maskiner til Jens’ primære område i Skandinavien, men senest også i nye markeder som Slovakiet, Tjekkeiet, Østrig, Frankrig og Canada.

Hvordan er det at arbejde for en finsk maskinfabrik?

”Vi er omkring 100 mand i alt, men på den her post er der kun mig. Det vil sige, at jeg lærer meget og spænder vidt med alt fra træning med samarbejdspartnere, lave demonstrationer og tage ud og snakke med en kunder. Der er alt muligt, og det er meget positivt med alle de muligheder og frihed. Bagsiden er så, at man er stort set alene med det i tre lande”, siger han.

Er der nogen høje mål fra fabrikken?

”Jeg har ikke det pres med, at jeg bare skal nå et bestemt mål. Det kan også være, at det er derfor jeg ikke pranger nogen noget på. Jeg prøver at lave mine egne mål”, siger han og fortæller, at Multiva bliver stadigt mere kendte og i denne sæson har haft sin bedste sæson i Danmark efter fire-fem år i landet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.