Værsgo: Få en sms lige før dit hø brænder

Topdanmark og Webstech tester termometre, der kan sende en sms.

Et nyt advarselssystem skal sætte en stopper for fugtigt hø, der bryder i brand.

I samarbejde med Webstech har Topdanmark Landbrug installeret nogle spyd, som automatisk måler temperaturen i høet hos på Esther og Laurens Hoftijzers landbrug i Ribe.

”De første tests af Webstechs termometre i høet har vist, at de er særdeles effektive,” siger agronom Svend-Anker Worm, Topdanmark Landbrug.

Systemet fungerer på den måde, at termometrene sættes ind i flere hø-baller. Og hvis temperaturen kommer over 50 grader, får landmanden en SMS med en advarsel om den forhøjede temperatur.

”På den måde kan man komme en eventuel selvantænding i forkøbet og nå at køre høet ud igen,” siger Svend-Anker Worm.

Systemet er oprindelig udviklet til at overvåge korn og rodfrugter, men det bruges også til at måle temperaturen på blandt andet veje, bistader, golfbaner, kompost og altså nu også i hø.

”Vi har store forventninger til systemet og håber på, at alle landmænd som opbevarer hø, om få år kan sove trygt om natten uden at skulle bekymre sig om selvantændende hø,” siger Svend-Anker Worm.

”Det kan have store konsekvenser, hvis landmanden tager høet ind i laden for tidligt. Ikke nok med at fugtigt hø ved høj temperatur risikerer at selvantænde. Der er også stor risiko for, at det fugtige hø mugner og er ubrugeligt som foder. Så lad høet ligge en ekstra dag, selvom du mener, det er tørt nok, før du presser - hvis vejret altså tillader det.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.