Kalium, bor og svovl kan være udvasket

Vinternedbøren har været betydeligt over normalen. Derfor kan der være øget behov for gødskning med svovl, bor og kalium.

Det har regnet betydeligt mere end normalt i vinter. Ud over et større behov for tilførsel af kvælstof medfører det også et større behov for andre næringsstoffer, som er meget vandopløselige. Det gælder især svovl, bor og kalium.

Svovl vigtigt i raps

Svovl har en omsætning i jorden, der minder om kvælstof.

Særligt korsblomstrede afgrøder og græs har et stort behov for svovl. I disse afgrøder må der derfor aldrig gås på kompromis med tilførsel af svovl.

Der er svovl i husdyrgødning, men det er svært tilgængeligt. Derfor skal svovl tilføres i form af handelsgødning. Behovet for tilførsel kan ikke fastlægges ud fra jordanalyser, men planteanalyser kan ret præcist slå fast, om afgrøden mangler svovl.

Kalium og bor

Risikoen for kalium-mangel er størst på grovsandet sandjord. Den megen nedbør i vinter gør dog, at man på alle jorde med et lavt kaliumtal skal være særligt opmærksom på, at afgrøderne ikke kommer til at mangle kalium i år.

Bor kan ligesom nitrat, svovl og kalium udvaskes fra jorden.

Bor optages af planternes rødder sammen med vand. Derfor risikerer man bormangel, hvis det bliver tørt. Risikoen er størst i roer, korsblomstrede afgrøder og lucerne - og især på sandjord med højt reaktionstal. I disse afgrøder anbefales det derfor at forebygge bormangel.

Faktaboks

Udvaskning

  • Målinger i forbindelse med udarbejdelsen af N-prognosen viser, at der har været en udvaskning over normalen i vinter.
  • Dermed kan behovet for svovl, bor og kalium være større end normalt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.