Vær ikke skråsikker - tjek kalvens optag af råmælk

Selvom det ser godt ud, at kalven patter koen, er det ikke sikkert, at kalven får tilstrækkeligt med råmælk til at sikre immunisering, mener kvægdyrlæge.

Det er let at lade ko og kalv klare råmælksforsyningen på egen hånd, og det ser jo også godt ud. Men det er ikke sikkert, at kalven altid får den nødvendige mængde råmælk.

Det var et af flere budskaber fra kvægdyrlæge Lene Agerskov, LVK, da ØkologiRådgivning Danmark var vært for et vintermøde om økologisk mælkeproduktion.

Lene Agerskov henviste blandt andet til et ældre forsøg, som fandt, at under halvdelen af kalvene blev immuniseret tilstrækkeligt, når de selv pattede råmælken.

- Kalve kan sagtens tage råmælk selv, men måske kan det være en ide, at man systematisk hjælper kalvene til at patte, så man er sikker på, at de har fået råmælk, foreslog Lene Agerskov.

Tjek med blodprøver

Er man i tvivl om kalvene immuniseres tilstrækkeligt med råmælk, kan man få dyrlægen til at tage blodprøver af de yngste kalve for at måle antistofniveauet. Kalvene skal være mellem en og seks dage gamle.

Svarene kan indberettes i DMS, så man kan trække grafik og se udviklingen over tid.

- Et udgangspunkt kunne være, at man én gang i kvartalet tager blodprøver for at se, hvordan det går med immunisering, sagde Lene Agerskov.

Husk diagnostik

I sit indlæg opfordrede Lene Agerskov også til, at udføres mere diagnostik ved sygdom blandt kalvene. Det kan både være ved tilfælde af diarré og lungebetændelse. Ved at kende den specifikke bakterie eller virus kan behandling eller eventuel vaccinering målrettes, så størst mulig effekt opnås.

I forhold til forebyggelse er det især afgørende med god hygiejne. Det være sig både i kælvningsboksene og ved udmalkning og håndtering samt udfodring af råmælk.

Man kan med fordel systematisere rengøring og strøning for at holde et kontinuerligt, højt niveau, foreslog Lene Agerskov.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.