Sådan er soholder kommet smertefrit gennem udfasning af medicinsk zink

Forbruget af antibiotika er ikke steget, efter Anders Nykjær udfasede medicinsk zink. En række tiltag har hjulpet til en god overgang.

Af Søren Tobberup Hansen

- Vægten og alderen på grisen er det vigtigste. Det kommer man ikke uden om.

Anders Nykjær var onsdag eftermiddag oplægsholder på et af fire såkaldte zinkfrie møder, som Danish Agro og Vilomix har stået for i løbet af ugen og har tiltrukket omkring 175 deltagere.

Den vestjyske griseproducent fortalte om sin deltagelse i et projekt, hvor han og andre producenter sammen med Danish Agro har arbejdet henimod zinkfri fodring.

I forvejen var han godt klædt på med en fravænningsvægt mellem 7 og 7,5 kg ved fire ugers fravænning. Et mælkeanlæg har løftet vægten med omkring et kilo, og der gives mælk frem til fravænning.

Ingen grise er under 21 dage ved fravænning, der gives ekstra varme til de mindste grise, og en multifasefodring giver blide og ensartede foderskift.

Men nye tiltag er kommet til i staldene ved Struer, herunder hyppigere fodringer af pattegrisene i farestalden, for at klare overgangen til zinkfri fodring.

- Jeg har svinget os op på tre gange fodring i farestalden, sagde han som modsvar til Jens Svendgaard, Vilomix, der argumenterede for op mod fem daglige fodringer.

Opblødt foder er også et nyt tiltag.

- Før brugte vi aldrig opblødt foder. Det gør vi nu ved de 20 procent mindste grise. Vi bruger langtrug, hvor vi blander foder i og noget mælk henover, forklarede han.

Da han startede i projektet, var han gået i gang uden brug af opblødt foder og fik grise, der ikke så ret godt ud. Det ændrede sig radikalt med det opblødte foder, der tildeles i den første uge to gange dagligt i klimastalden.

Syre tilsat på vandet i klimastalden er også iværksat. Syren bruges fra fravænning frem til første medicinering, der sker på dag fem. Der praktiseres en antibiotika-medicinering mere efter to uger.

Dertil kommer, at mængden af råprotein i foderet er reduceret i samråd med Jens Svendgaard fra Vilomix. I startblandingen indgår blodplasma, Omkostningen er cirka en krone dyrere pr. gris end med medicinsk zink.

I besætningen har der også været fokus på indstilling af foderautomater, hvor der nu gives lidt mere foder i starten.

Samlet set har de mange justeringer modvirket de negative effekter ved at udfase den medicinske zink, for forbruget af antibiotika er ikke steget i besætningen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.