DLG: Soja under pres - stor spænding om afgrøderapport i dag

Efterspørgslen på soja er vendt mod USA. I dag offentliggør USDA afgrøderapport, der afslører det såede sojaareal.

Af råvarehandler Ida Boesen, DLG

Mistede udbytter i både Argentina og Brasilien under dette års høst, har presset en del af efterspørgslen til USA, som har været mere konkurrencedygtig til verdensmarkedet. Det har medført bekymring for, hvorvidt den amerikanske overgangsbeholdning vil blive reduceret yderligere.

Den sidste USDA-rapport fra begyndelsen af juni måned, estimerede en overgangsbeholdning på 260 mio. bushels. En overgangsbeholdning under 300 mio. bushels ses normalt som værende prispositivt. Efterfølgende har vi set højere eksporttal end hvad markedet havde ventet, og det har nu de sidste dage været med til at presse CBOT-prisen op, specielt på de nære terminer.

Med en forventning om at man nu er helt færdige med tilplantningen i USA, er fokus i høj grad rettet mod vejrudsigterne for de centrale sojaområder.

Hertil kommer, at markedet afventer USDA’s rapport for det såede areal. Rapporten udkommer torsdag. Her vil vi for første gang se de endelige forventninger til det totale såede areal i USA.

Den overordnede forventning i markedet er et øget sojaareal i USA. Vi oplevede kraftige prisstigninger mens landbruget var i marken for at så – hvilket gav et godt incitament for at plante sojabønner.

Indtil videre ser vejrudsigterne for USA nogenlunde fornuftige ud. Vejrfænomenet ’La Niña’ tiltrækker sig dog fortsat en del opmærksomhed, da man normalt ser varmt og tørt La Niña-vejr i USA efter et ’El Niño’ år.

Varmt og tørt vejr i juli og august måned, midt under tilvæksten, vil kunne få fatale konsekvenser for udbytterne.

Sydamerika forventer lavere udbytter 

I Argentina har man længe haft forventninger til en betydelig reduktion i udbytterne efter den kraftige regn vi så under høsten i landet.

Uofficielle estimater for høsten ligger nu på en samlet på 58 mio. tons, mens oliemøllerne melder om en bedring i de indkomne kvaliteter, i forhold til hvad man så mens regnen truede høsten. Fornuftige kvaliteter, og større udbytter end først ventet, lader til at være handlet ind i markedet.

I Brasilien handles præmien på sojaskrå ned, og oliemøllerne er ivrige udbydere.


Stor efterspørgsel i Kina                                                                                                                                                                                    

Fortsat stor efterspørgsel fra det kinesiske marked understøtter prisniveauet. Særdeles gode crush margins, og fornuftige margins på produktion af svinekød er centrale for den øgede efterspørgsel, vi ser fra Kina.

Afskibningerne ud af Sydamerika ligger fortsat på et højt niveau, mens vi har set yderligere opkøb ud af USA.

Europa godt forsynet

Markedet er godt forsynet og der er ikke tegn på nogle ændringer i de kommende måneder.

Forventninger

Vi har fortsat sommerperioden foran os med stor sandsynlighed for yderligere volatilitet i markedet.

Balancerne i verdens beholdninger af sojabønner har ændret sig markant og vi har brug for at USA kommer med god produktion af sojabønner til efteråret for at undgå yderligere prisstigninger.

 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.