Markedsnyt: Korn- og majslagre stiger

DLG forventer en stigning på både hvede og majs samt de samlede kornlagre.

Af prokurist Rolf Pedersen, DLG

Det amerikanske landbrugsministerium USDA har lige offentliggjort deres månedlige prognose over verdens kornforsyning, og billedet står knivskarpt. Lagrene ventes at stige på hvede og majs, og de samlede kornlagre ventes også at stige.

Det afspejles da også klart i de internationale kornpriser, hvor eksempelvis prisen for europæisk hvede på Matif-børsen på nuværende tidspunkt ligger 15% lavere end på samme tidspunkt sidste år.

På Chicago-børsen er billedet om muligt endnu mere knivskart. Her er prisen på hvede nu 22% under niveauet på samme tidspunkt sidste år. Tilsvarende er majspriserne på Matif og Chicago henholdsvis 7 og 12% under niveauet for et år siden.

Handelsmæssigt er der er ingen der har travlt

Den gode forsyning og de relativt lave priser har igennem hele dette høstår fået køberne til kun at købe på korte terminer. Hvorfor købe i dag, når man måned for måned kan se kornlagrene stige? 

Vi forventer ingen ændring i indkøbsmønsteret i de kommende måneder. På den anden side har de relativt lave priser ikke animeret til den store salgsinteresse fra landbrugets side. Et billede, der har været gældende ikke kun i Danmark, men så sandelig også i resten af Europa, Nordamerika og senest har også de australske farmere indtaget samme attitude.

Lagrene udgør tre måneders forbrug

Samlet set ventes verdens kornlagre at stige fra 455 i sidste høstår til 477 mio. tons ved udgangen af indeværende høstår. Hvedelagrene vokser fra 212 til 230 mio. tons svarende til 32% af det samlede årsforbrug. Tilsvarende ventes majslagrene at stige fra 208 til 212 mio. tons, hvilket svarer til 22% af årsforbruget.

For alt korn under ét er der udsigt til en stigning i de globale lagre på 21 mio. tons til 477 mio. tons, hvilket svarer til et kvart års forbrug. Det månedlige forbrug af alt korn på globalt plan er 165 mio. tons.

Der er med andre ord rigelig plads til en solid nedgang i kornproduktionen næste år, uden at det i givet fald bringer forsyningen ned på et kritisk lavt niveau.

Prisudsigterne

Fundamentalt står verden med andre ord med en særdeles god kornforsyning, og hvis samtlige lærebøger ikke skal omskrives, ja så skal eventuelle prisstigninger komme fra andre forhold. Næste pejlemærke er nok den forestående forventede rentestigning i USA, hvilket alt andet lige vil styrke US-dollaren og dermed også EU’s konkurrenceevne på verdensmarkedet. Høsten er afsluttet på den nordlige halvkugle, Australien er stort set færdig, og vi venter kun på, at Sydamerika får afsluttet deres høst.

Afgrødetilstanden på den nordlige halvkugle er generelt god, og den eneste bekymring, vi kan få øje på, er, at såningen af vinterafgrøder i Rusland og Ukraine på grund af manglende nedbør blev afbrudt før arbejdet var tilendebragt. Arealerne, som ikke blev tilsået, erstattes derfor med lavere ydende vårafgrøder. Næste sten på vejen kunne være udvintringsproblemer på grund af manglende snedække, men det er på nuværende tidspunkt ren spekulation. Der er talt meget om el Niño i år, men indtil videre har den ikke udrettet betydende skader noget sted. Vi får se om det ændrer sig i de kommende måneder.

Vi vurderer, at markedet i den kommende periode fortsat vil udvikle sig fladt med begrænsede prisudsving.

 

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.