Vi står over for "store skiftedag" i maskinbranchen

Regn med færre forhandlere, men stor fokus på kunden. To nøglepersoner fra Claas og Agco kiggede i krystalkuglen.

Effektiv kommunikation. Digital darwinisme. Hurtige svartider. Ny software. Større kompetencer. Alt for mange mursten. Et maskinhandler-landkort, der er i forandring. Og nye krav fra kunderne.

Der var mange emner i spil, da to personer, som hver især spiller en nøglerolle i dele af den danske maskinbranches fremtid, under Vækst 2016 i Randers i dag gav deres bud på, hvordan fremtiden tegner sig i maskinbranchen - og hvad der er vigtigt og mindre vigtigt. Den ene var adm. direktør, Jens Skifter, der står i spidsen for Danish Agro Machinery Holding. Den anden var direktør for Agco Danmark, Christian Devantier.

»Der er mange udfordringer. Maskinerne bliver stadig større, og det betyder, at der er behov for færre maskiner. Der er også en form for digital darwinisme i gang under omstillingen til de nye tider,« sagde Jens Skifter, der i sit indlæg slog meget på kommunikation og på vigtigheden af hurtige svartider, maskinbranche og kunden imellem.

»Vi kender det fra sms. De unge vil have et svar omgående - og det vil også fremtidens unge landmænd. Og hvis ikke svaret kommer prompte, så er konkurrenten kun et klik væk. Udfordringen er også, at den digitale udvikling går 20 gange hurtigere end den mekaniske udvikling,« sagde Jens Skifter, der rådede hver enkelt maskinhandler til at stille sig selv spørgsmålet - hvor skal min forretning være om tre eller fem år.

Planteformand oprørt over mistanke mod landmænd 21. september · 15:13

»Men jeg vil understrege, at maskinhandleren stadig er vigtig. Men måske kommer den enkelte montør til at køre lidt længere,« sagde Jens Skifter.

Relationer vigtige

Hos Agco er man i gang med en større omstilling, og det har udløst mange tanker om de fire mærker, Massey Ferguson, Fendt, Valtra og Challenger, hvilket Christian Devantier kom ind på. Han sammenlignede lidt med lastbilbranchen, men fandt, at landbrugsmaskinbranchen alligevel er markant anderledes:

»I landbrugsmaskinbranchen er relationer meget vigtige, men vi er kommet til en slags store skiftedag. Da vi fik Valtra ind, var det tid at tage det hele op til ny overvejelse. Hvor mange forhandlere vi skal være om to år ved vi ikke endnu. Vi ved kun, at der er for mange,« sagde Christian Devantier, der også kom ind på maskinhandlerbranchens indtjening.

»Mange forretningsfolk ville løbe skrigende bort. Der er for mange mursten. Men jeg forventer, at vi får lagt en god kurs, inden året er omme. Men vi skal have menneskene med. Det er vigtigt, også for kunderne,« sagde Christian Devantier.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu