Raps til fødevarer kan blive ny højværdiafgrøde

Protein fra rapskager kan blive den næste højværdiafgrøde til produktion af plantebaserede fødevarer.

Raps er en vigtig olieplante. I dag bruges den primært til spiselig olie eller biodiesel.

Rapskagen, der er biprodukt, når olien presses ud af frøene, indeholder op til 50 pct. protein i tørstof og bruges hovedsagelig til foder i Danmark.

Endnu bruges raps altså ikke direkte som proteinafgrøde til fødevarer. Det bliver der dog med stor sandsynlighed ændret på. For potentialet er stort.

Rapsprotein viser lovende resultater som funktionel ingrediens i fødevarer, fortæller Mette Damborg Hansen fra Plante- og MiljøInnovation på Seges. Hun fortsætter:

"Et forskningsteam fra Tyskland har fundet, at isolat fra rapsprotein har tilsvarende og i nogle tilfælde bedre emulgerende og skummende egenskaber, end protein-isolat fra f.eks. soja og æg .

De konkluderer, at rapsprotein har et stort potentiale som fødevareingrediens, og at forskning og udvikling på området i fremtiden bør fokusere på at gøre processerne mere bæredygtige ved f.eks. at reducere vandforbruget".

I det igangværende Pro-Enrich projekt, under ’The European Union’s Horizon 2020’, undersøges netop også muligheden for at udvinde protein fra rapskagen via forarbejdnings- processer, der reducerer klimaaftrykket med mindst 10 pct.

Barrierer og potentialer

Forarbejdning og udvinding af rapsprotein til fødevareproduktion er altså et område i rivende udvikling.

Årsagen til, at rapsprotein ikke bruges til fødevarer i dag, er, at raps har et højt indhold af anti-nutritionelle stoffer som glucosinolater, fytinsyre og phenoliske komponenter, herunder tanniner,som reducerer den ernæringsmæssige kvalitet, siger Mette D. Hansen

"En væsentlig barriere for at anvende raps til fødevarer er et højt indhold af phenoliske komponenter, som giver rapsprotein en bitter smag og mørk farve. Det er ikke passende til fødevareproduktion.

Forskning har dog vist, at det er muligt at reducere eller fjerne de anti-nutritionelle stoffer i rapsproteinet, så den bitre smag og mørke farve reduceres, samtidig med at det høje proteinindhold bibeholdes".

En anden barriere er, at rapsfrøpulver kan fremkalde fødevareallergi. En videnskabelig vurdering fra EFSA har dog konkluderet, at det er sikkert at spise en begrænset mængde rapsfrøpulver fra arterne Brassica rapa og Brassica napus.

Faktaboks

Rapsprotein ernæring

  • Raps er en ernæringsmæssigt interessant afgrøde med et højt proteinindhold og en sammensætning af makronæringsstoffer, som ligner soja. 
  • Rapsprotein har, i forhold til andre planteproteiner, et højt og gavnligt indhold af aminosyrerne cystein og methionin.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.