16.000 kg mælk - har vi set toppen af danske køers præstation?
Ugen På Spidsen: Flere taler om, at køerne har et biologisk maksimum for ydelse. Men hvor ligger det, spørger ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Det var vilde tal, som i sidste uge dryssede ud af årsrapporten fra RYK.

To besætninger havde i det overståede kontrolår rundet 16.000 kg mælk pr. ko, og en gennemsnitlig dansk malkeko producerer nu 11.000 kg mælk.

Det får mig til at spørge: Har vi nået det biologiske maksimum for køers ydelse?

Det umiddelbare og formentlig mest sandsynlige svar er, at det har vi slet ikke endnu.

Årsrapporten viste ikke overraskende, at der bag gennemsnittene ligger variationer og derfor også meget højere ydelser. Så vi har næppe set de sidste kg fra yverne.

Hvad giver økonomisk bedst mening?

Et er, hvad køerne kan producere. Noget andet er, hvad der økonomisk set giver bedst mening. Med flere kg mælk følger muligheden for en større omsætning, især når mælkeprisen er høj, men der følger også flere hensyn og endnu mere balanceren på knivsæggen, hvor småfejl kan vælte de flittige køer.

Køernes reproduktion kan også udfordre fremdriften i ydelse.

Niels Erik Haahr fra Anderstrup Holstein var i hvert fald ikke sen til at påpege, at frekvensen af tvillinger er steget i takt med ydelsen. Og tvillingefødsler er drønhårde for køerne og kan gøre det svært at hjælpe dem i gang med en ny laktation, er hans erfaring.

Skal man, som det er vanligt lige for tiden, kaste lidt klima-glans ind over diskussionen, er der formentlig fuld opbakning til flere kg mælk pr. ko. Jo mere, hver ko kan producere, jo mindre bliver klimabelastningen pr. kg mælk.

Har danske køers ydelse en endestation? Hvor meget giver de mon om et år?

Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.