Abnorm benstilling hos køer - derfor forekommer det og det kan du gøre

Hvis kalven er større end normalt eller kælvningen tager for lang tid kan der ske skade på malkekoens nerver i bækkenet, hvilket kan manifestere sig tydeligt i bagbenene.

Tiden før og efter kælvning er en kæmpe omvæltning for koen, der er i høj risiko for at få blandt andet negativ energibalance, hypocalcæmi, vægttab og børbetændelse. 

Under kælvningsprocessen kan der også ske komplikationer, og det indebærer fx risikoen for nervetrykning i bækkenet hos koen.

Klemte nerver

I dagene op til kælvning løsnes bækkenbåndene og haleroden løftes op i forhold til bækkenet, så der bliver mere plads til kalvens passage. 

Hvis kalven er for stor, kan nerver blive klemt og skadet mellem kalven og koens bækken under kælvningen.

På den engelske veterinære side Vetstream.com kan det læses, at det primært drejer sig om en trykning af den store iskias-nerve, der løber ned langs rygraden og forgrener sig på bagpartiet.

Hvis perionealnerven, som er en af forgreningerne fra den store iskias-nerve, også påvirkes i denne sammenhæng, kan det manifestere sig i bagbenene ved en abnorm benstilling hos koen. Det kan se ud som på ovenstående billeder, hvor vægten er fordelt fortil på klovene, mens kodeleddet er skudt fremad. 

Kvægdyrlægen Erling Andersen fra LVK uddyber, at nervetrykningen medvirker til mangelfuld muskelfunktion på bagsiden af låret.

Det betyder, at musklerne ikke fungerer som normalt og kan derved ikke trække benene op i den rette stilling. 

Undgå yderligere muskelskader

En publikation fra 2011 fra det schweiziske universitet i Zürich pointerer, at det er vigtigt at få reetableret den rette benstilling hos koen, så nervefiberne heles og muskelskader forebygges.

Muskelskader kan forekomme på grund af den unormale benstilling, da vægten og belastningen ved bevægelse er ændret i forhold til det normale standpunkt. 

Den udenlandske publikation nævner isolering af koen i sygesti med blødt underlag, som behandling mod lidelsen. Stiv bandage om kodeleddet nævnes yderligere som en effektgivende behandling.

Ifølge Erling Andersen, er bandagering af de berørte bagben ikke en praktisk mulighed ude i kvægbesætningerne. I stedet pointerer kvægdyrlægen, at sandboks er den allerbedste behandling af nerveskaden. 

Koen skal isoleres, så den ikke bliver belastet unødvendigt af de andre køer, og så er det vigtigt at underlaget er blødt under behandlingsperioden.

Det bløde leje er især vigtigt i forbindelse med forebyggelsen af muskelskader, hvor belastningen skal mindskes indtil nervefunktionen igen er optimal. 

Dybstrøelse kan være en udfordring, da mængden ikke må være for stor, så koen derved får svært ved at træde ordentligt igennem under bevægelse. 

Sand er derfor den mest optimale løsning, da det stadig giver et blødt leje, men også god bevægelsesfrihed for koen. 

Behandlingslængden er meget varierende. Det kan være ganske få dage til flere uger, udtaler kvægdyrlægen fra LVK.

Det er afgørende hvornår skaden opdages, så alvorlige muskelskader undgås, da det ellers kan betyde nødslagtning eller aflivning. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.