Brødre investerer i deres goldkøer: Det har løftet hele produktionen

Ved at fokusere på at forbedre deres goldko-faciliteter og management har en gård nær Glasgow opnået signifikant forbedring af sundhed og produktivitet hos deres malkekvæg. 

Brødrene Andrew og Euan Lawrie driver en malkekvægsbesætning med 250 holsteinkøer på en gård i South Lanarkshire tæt på Glasgow. For ni år siden installerede brødrene et nyt malkningsanlæg samt byggede ekstra staldplads og ny stor gylletank.

Siden forbedringerne har de kunnet melde om stigning i ydelsen på omkring 2.000 liter per år. 

Andrew udtaler til Farmers Guardian: "I løbet af de sidste 18 måneder har vi udvidet fra 210 til 250 køer og som følge af det, udgør kvier omkring 45 % af flokken."

Brødrene udtaler, at eftersom de har nået kapaciteten for flokstørrelsen, er de begyndt at undersøge muligheder for at forbedre besætningens overordnede effektivitet og ydelse.

Brug for bedre goldkoforhold

Euan Lawrie fortæller: "Vi har altid vidst, at vores håndtering af goldkøerne var vores snubletråd, når det kom til at effektivisere, men vi har aldrig haft den rette mulighed til at lave de ændringer der var nødvendige. Vi har undersøgt billigere muligheder, men i sidste ende var det at investere i en ny stald med sengebåse det rigtige valg for os."

Den nye stald på godt 850 kvadratmeter stod færdig i sommeren 2020. 

Førhen blev goldkøer, der var langt fra kælvning, holdt i gamle stalde og de havde svært ved at håndtere fodringen, så rationen var korrekt. Det resulterede i, at goldkøerne fik noget nær ad libitum ensilage og mineralsten, så de endte i et for højt huld. 

Goldkøer, der var tættere på kælvning, blev holdt i dybstrøelsesbokse, som ofte var med høj belægningsgrad. Besætningen døjede som følge af dette med høje antal yverbetændelser hos nykælverne. 

De nye stalde er indrettet til at undgå begge problemstillinger. Goldkøer tæt på kælvning holdes derfor nu i stalde med sengebåse og med bedre ventilation for at forebygge yverbetændelse og andre infektioner. Goldkøerne, der er langt fra kælvning, får en foderration bestående af anden-sorterings ensilage, halm og 1 kg soja. Tre til fire uger før kælvning flyttes de op til de, som er tæt på kælvning, hvor de fodres med samme ration samt 2 kg premix. 

Så snart de bliver vurderet at være tæt på kælvning flyttes de til dybstrøelsesbokse. 

Større effektivitet

Euan fortæller: "Vi kan håndtere goldkøerne langt mere effektivt nu end tidligere. Alle køer blive beskåret fire til seks uger før de goldes, og de goldes seks til otte uger før kælvning." 

De fleste af køerne goldes kun af med patteforsegler (estimeret til 70-75%), men alle med celletal på over 200.000 i de sidste tre måneder får både antibiotika og patteforsegler. 

Brødrene har registreret et markant fald i celletal i tankmælken samt fald i antal tilfælde af metaboliske sygdomme siden implementeringen af de nye forhold. 

"At have mere plads og kontrol over afsnittene har gjort en stor forskel. De desinficeres to gange ugentligt og det giver bedre miljø for køerne, både tørrere, renere og med mere udluftning." fortæller Andrew til Farmers Guardian

Andrew og Euan Lawrie har de sidste 10 år avlet på deres køer med kønssorteret sæd eller med sæd fra Aberdeen-Angus/British Blue. De producerer deres egne kvier og køber kun få nye kvier for at få nye gener ind. 

Pladsen der tidligere var brugt til goldkøerne er nu omdannet til plads til nykælvere med 34 sengebåse i plastik og malkerobot. Plastikbøjlerne giver køerne mere plads og det er nemmere at flytte dem for at tilpasse området til forskellige størrelser. 

Emneord PLUS

Relaterede artikler

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.