I jagten på at sænke produktionsprisen på et kg mælk kan det være værd at overveje at fodre med friskt græs fremfor græsensilage.
»Græs er en attraktiv og billig afgrøde at fodre med i frisk version, da den har et højere indhold af protein og fordøjelige cellevægge end ensileret græs. Og så sparer man omkostningerne til at ensilere græsset, binde penge i det på ensilagelageret og risikere et ensileringsspild,« påpeger kvægchef ved LandboSyd, Thorkild Moos.
Fodring med friskt græs kan enten ske via afgræsning eller ved at hente græsset ind til køerne i stalden. En fremgangsmåde som i England og Irland benævnes zero grazing.
»De ubekendte faktorer er maskinomkostningerne og arbejdstiden til at hente græsset ind. Men i et konkret eksempel har vi beregnet, at landmanden dagligt kan spare fem kroner pr. ko ved at fodre med friskt græs fremfor græsensilage,« siger Thorkild Moos.
Den sønderjyske kvægchef slår samtidig fast, at man ikke må forlade sig til at tro, at fodring med friskt græs er et venstrehåndsarbejde.
»Det skal betragtes og styres som afgræsning, så man kun henter appetitligt græs med høj foderværdi. Men i tider som nu, hvor omkostningerne skal strammes til det yderste, er det værd at overveje, om fodring med friskt græs kan afhjælpe mangel på likviditet,« mener han.
Kommentarer