Det har kæmpe betydning at gå fra mange til én leverandør af kalve. Sådan lyder det fra slagtekalverådgiver Terese Jarltoft, Sagro.
Det er ikke kun sundheden, der forbedres, men også stressniveauet, fordi kalvene skal lære hinanden at kende. Kalvene er sociale dyr, og jo mere de kan læne sig op ad hinanden, des mere opsøgende og nysgerrige kan de være.
- Jo færre ændringer, des mindre stress. Hvis alle kalve kommer fra samme besætning, skal kalvene ikke lære nye at kende, men kun forholde sig til, at pillerne smager lidt anderledes, og lære, hvor vandkopper sidder og hvordan de fungerer, siger hun.
En bedre sundhedsstatus er dog det, der rykker mest på resultaterne, forklarer hun.
- Kun én leverandør er ideelt, hvis det er en sund besætning. Der er selvfølgelig så den risiko, at hvis leverandøren pludselig får salmonella, så får man ingen kalve overhovedet. Den risiko skal man tage med i betragtning, siger Terese Jarltoft.
Samtidig giver det en tættere relation mellem modtager og leverandør og interesse for samarbejde om kalvene.
Terese Jarltoft peger samtidig på, at hvis man får fra flere leverandører, vil det være en fordel at sortere dem efter leverandør, så de blandes mindst muligt.
Halm og struktur
Terese Jarltoft bekræfter også, at halm er godt for mange ting i produktionen. Jo hyppigere halmtildeling des højere strukturoptag, og det er noget der bidrager positivt til vomsundheden. Det kan give en bedre vomfunktion hos kalvene.
Relaterede artikler
Kommentarer