Fødevarepriser i global optur: Mælk og sukker i god stigning

FAO's prisindeks viser, at fødevaremarkederne går i den rigtige retning.

FN's fødevareagentur, FAO, har netop nu, torsdag eftermiddag, offentliggjort deres Food Price Index for august måned, og det er lækker læsning for mange landmænd.

Bortset fra korn er der stigninger over en bred kam, særligt ved sukker, mælk og vegetabilske olieafgrøder.

Samlet set stiger indekset med 1,9 procent siden juli, og dermed er de seneste måneders gode gænge fortsat, efter et lille fald i juli. Således var fødevarepriserne i august de højeste siden maj sidste år - altså på det højeste niveau i et år og tre måneder.

Artikel fortsætter efter graf...

Kornpriser i fald

For kornpriserne var der et fald på tre procent i forhold til juli. Dermed er kornpriserne 7,4 procent under samme periode sidste år. Det er kornhøsten på den nordlige halvkugle, der har fået priserne til at falde. Også majsprisen falder, ovenpå udsigten til en god høst i USA samt pres fra lavkvalitetshvede, der kan erstatte majs som foder.

Vegetabilske olier i stor stigning

Hele 7,4 procent er vegetabilske olier steget i forhold til juli. Ifølge FAO er det palmeoliens stigning, der har trukket de vegetabilske olier med op. Der er stigende efterspørgseln i Kina, Indien og EU. Desuden har de triste rapsudbytter i Europa hjulpet prisudviklingen.

Mælken i fed stigning

I mælkindekset steg priserne 8,6 procent i forhold til juli. Niveauet for FAO's mejeriprisindex er for august 14 procent højere end sidste år. Priserne steg for alle de mejeriråvarer, der udgør indekset, især for ost, sødmælkspulver og smør.

"Den seneste stigning bekræftede en bemærkelsesværdig ændring i stemningen på markedet, mens faldende mælkeproduktion i EU, kombineret med en ekstraordinær åbning af mejerisæsonen i Oceanien, pegede på lavere eksportudsigter, end man havde tidligere forventet," skriver FAO.

Skummetmælkspulver-priserne var afdæmpede, støttet af store EU-interventionslagre, der blev set som en potentiel fremtidig forsyningskilde, uddyber organisationen.

Støtte under svinepriserne

For kødmarkedet er markedet samlet set stabilt med en stigning på blot 0,3 procent fra juli til august. Det er dog fem procent lavere end august sidste år. De internationale priser for fåre-, svine- og fjerkrækød er noget styrkede, mens noteringerne for oksekød faldt. Begrænsede forsyninger af svinekød i EU og fårekød fra Oceanien gav en vis støtte til priserne på disse produkter, mens der var en god international efterspørgsel, især fra Asien, på fjerkræ.

Ved oksekød var en stor, amerikanske produktion med til at give et lille fald i priserne.

Sukkerpriserne fortsætter himmelkurs

FAO's sukkerprisindeks steg med 2,5 procent fra juli til august, hvilket resulterede i de højeste sukkerpriser globalt set siden oktober 2012. Prisindekset ligger 75 procent over samme måned sidste år. Det er en styrkelse af den brasilianske valuta, real, der gav priserne støtte, samt forventninger om reducerede lagerbeholdninger i Asien.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.