Fem gode råd til at bekæmpe salmonella

Nedkæmpning af salmonella handler især om motivation, rengøring og smittebeskyttelse.

Salmonella er fortsat en udfordring på flere danske kvægbrug.

På Kvægkongressen gav salmonellaekspert Betina Tvistholm flere gode råd om bekæmpelse af salmonella:

1. Skab overblik

Skab overblik over omfanget af inficerede dyr i besætningen. Mange kvægbrugere ser først og fremmest på køerne og kalvene, når de vil sanere salmonella. De glemmer desværre ungdyrene, som kan betyde, at en ellers saneret besætning nyinficeres, fordi ungdyrene bærer smitten frem til de kælver og herefter kan sprede smitten til de øvrige køer og kalve. Salmonella hos ungdyr kan især komme til udtryk, når de presses. Eksempelvis ved skift i miljø og hold. Udsæt dyr med højt antistofniveau. Brug blodprøver til at finde inficerede dyr - og husk igen ungdyrene.

2. Vær opmærksom på gødning

Gødning er en af de primære smitteveje for blandt andet salmonella. Vær derfor særlig opmærksom på de interne veje på bedriften, så fodervognen ikke kører, hvor dyrene går eller gyllevognen kører forbi. Slæb ikke gødning op på foderbordet. Sørg for rene bokse og tørt underlag. Husk at vask med højtryksrenser kun må ske, hvis stalden er helt tom. Hvis der går dyr vil smitten blive spredt med vanddråberne, som hvirvler i luften. Tag om nødvendigt inventar og kalvebokse med ud på særskilt vaskeplads, hvor de kan få en ordentlig spuletur. Huske sæbe og desinficering. Vær opmærksom på midlernes virkeområde, temperatur og tid.

3. Realistisk handlingsplan

Sæt en realistisk og holdbar handlingsplan op for saneringen og bekæmpelsen af salmonella. Man kan sætte ind mange steder, men det er bedre med færre indsatsområder som fastholdes, end flere der falder til jorden. Tænk bekæmpelsen ind i alle dagligdagens gøremål. Flere ting kan måske gøres smartere og samtidig virke positivt i forhold til saneringen.

4. Stil krav til smittebeskyttelse

Vær skarp på smittebeskyttelsen. Stil krav til de besøgende i besætningen - også dyrlægen og inseminøren. Sørg for at have rent arbejdstøj og gummistøvler parat til besøgende.

5. Risiko ved indkøb af dyr

Vær bevidst om risikoen ved indkøb af dyr. Ingen besætninger er fri for salmonella - de fleste er sandsynligvis fri for salmonella. Stil eventuelt krav om blodprøver af de dyr, du ønsker at købe. Tjek op på sælgerbesætningens forhold og smittebeskyttelse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.