Flere køer får B-streptokokker

Nu er 12 procent af besætninger med malkekvæg inficeret med B-streptokokker, og målt på køer er tallet større, for det er de store, der er inficeret.

Det går den helt forkerte vej med B-streptokokker hos mælkeproducenter. En stigning fra 11 til 12 procent inficerede besætninger i det seneste år lyder måske ikke voldsomt, men retningen er forkert, og da det især er de store besætninger, der er inficeret, er udbredelsen også større, end tallet lige fortæller.

Sådan lyder det fra Michael Farre, specialdyrlæge hos Seges Innovation.

- Problemet vokser, fordi besætningerne bliver større og større, og jo større det bliver, des sværere bliver det med den interne smittebeskyttelse, siger han.

B-streptokokker er en zoonose, der i princippet kan smitte mellem mennesker og dyr. Hos mennesker er det dog sådan, at 40 procent går rundt med streptokokker i næsen, uden at det egentlig er et problem, men hos køerne kan de forhadte bakterier skabe problemer.

- I nogle besætninger er det uproblematisk, i andre får man meget høje kimtal, højere celletal og højere behandlingsfrekvens med antibiotika, tilføjer Michael Farre.

Koster på afregningen

Høje kimtal kan gå ud over mælkeafregningens størrelse, og højere behandlingsfrekvens koster også penge, så det er skidt for bundlinjen.

Når det især rammer de store, er det ikke kun, fordi det er sværere at holde et højt hygiejneniveau. At man handler dyr mellem bedrifterne, er også med til at sprede bakterierne.

Desværre er sanering for B-streptokokkr både tungt og kompliceret, hvis de også har salmonella.

- Mange af de samme besætninger har Salmonella, og skal de sanere, vælger de nok at sanere for denne sygdom. Tiltag som høj hygiejne gavner både Salmonella og B-streptokokker, men mange tiltag er forskellige, og så får man ikke taget hul på at komme af med streptokokkerne, forklarer Michael Farre.

Færre behandlinger

Når man sammenligner danske besætninger med besætninger i udlandet, har det formentlig betydning, at man har et mere restriktivt forbrug af antibiotika i Danmark. I mange andre lande er antibiotikaforbruget højere, og B-streptokokker er sjældnere.

- De har så måske større udfordringer med antibiotikaresistens, og det vil vi jo ikke bytte med, siger Michael Farre.

Han minder om, at der er oplysningspligt både ved konstateret smitte og ved mistanke om B-streptokokker ved salg af kreaturer.

- En positiv koprøve defineres som mistanke, og det er du forpligtet til at oplyse om, hvis du sælger dyr. Husk også, at man ikke må udstille på dyrskuer, når besætningen er positiv, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.