Har du husket dine kalve i efterårskulden?

Det er kalvene, der kommer til at fryse først. Tag dine forholdsregler.

Af Camilla Bisgaard Nomanni, junior kvægbrugskonsulent Syddansk Kvæg

Det er ikke lang tid siden, at vi diskuterede de udfordringer, det varme sensommervejr gav os i forhold til, at nogle af vores dyr var varmestressede. Årstiden er skiftet og med de stærkt faldende nattemperaturer, vi har nu, følger også risikoen for det modsatte nemlig kuldestress, især ved vores spædkalve. Så har du ikke allerede gjort noget ekstra for at sikre dine kalves trivsel i kulden, er det nu, du skal sætte ind!

Når vi diskuterer kuldestress, er det især enkelte dyregrupper, vi skal være særligt opmærksomme på, og vores kalve er her én af dem. Kalvene er udfordret, da de har en større overflade pr. kg legemsvægt som nogle af vores andre dyregrupper, og bl.a. derfor påvirkes de hurtigere af kulden end køerne. Ved en udetemperatur på mellem 15-25 grader C, befinder kalven sig i sin termoneutrale zone, dvs. her skal den ikke benytte ekstra energi på at regulere varmen. Kommer vi under de 15 grader C, begynder spædkalve at opleve kuldestress, og derved bruger de meget energi på at opretholde varmen. 

De lidt ældre kalve fra ca. 5 uger vil kunne tåle en lidt lavere temperaturer, grundet et lavere overfladeareal ift. deres vægt, og en varmedannelse fra begyndende fermentering i vommen. Er luftfugtigheden dog høj, eller er der en øget vindhastighed, vil dette øge risikoen for kuldestress.

Hvad er konsekvenserne?

Er vores kalve kuldestressede, betyder det, at energien omdirigeres fra tilvækst til opretholdelse af kropstemperatur. Dette medfører en række konsekvenser, bl.a. forringes deres tilvækst, immunforsvaret svækkes og dette øger risikoen for lungebetændelse og diarré grundet den lavere modstandskraft. De vigtigste tegn på kuldestress er mindre aktive kalve, som putter sig.

Sådan forbygger du det

Man kan meget simpelt forbygge kuldestress ved kalvene, og på den måde vedholde tilvæksten og sundheden. Det kræver dog man er opmærksom og konsekvens ift. pasningen af sine kalve. Derfor bør du:

  • Undgå træk hos kalvene
  • Sikrer dig at kalvene altid ligger tørt
  • Benyt rigeligt med strøelse, og strø hver dag. Som tommelfingerregel skal klovene stadig ikke være synlige i halmen dagen efter de sidst er strøet
  • Brug kalvefrakker til de mindste, og dem som står mest udsat. Vær dog opmærksom på, at kalvene ikke bliver varme og fugtige under dækkenerne, da dette øger nedkølingen, når temperaturen falder.
  • Nyfødte kalve tørres, evt. under varmelampe eller i en kuvøse
  • Øg temperaturen af mælken med +2 grader C, da bl.a. kolde skåle og spande reducerer mælkens temperatur

Øg mælkemængden og evt. tørstofniveauet i mælken, for at øge kalvenes energiforsyning dvs. min 10 liter pr. dag til kalve af stor race og 8 liter pr. dag til jersey.
Tildel lunkent vand min. 3 x dagligt, da det øger proteinudnyttelse og -optagelse.

Variationen mellem de enkelte bedrifter er meget forskellig, og er du i tvivl, om dine rutiner er tilstrækkelige netop hos dig, så tøv ikke med at kontakte din rådgiver for sparring.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.