Her er de værste sygdomme og skadedyr i silomajs - det kan du gøre

Majs kan angribes af en bred vifte af skadedyr og sygdomme.

Af  Anders Christiansen, grovfoderrådgiver, Velas

Majs kan angribes af en bred vifte af skadedyr og sygdomme. De vigtigste er: Smelderlarver, majsbladplet og majsøjeplet.

På lidt længere sigt, må det forventes at majshalvmøllarver bliver et problem i majsdyrkningen.

Smelderlarver: Løsning Kun med sædskifte

Smelderlarver angriber majs sået efter flerårige græsmarkerer.

Kemisk bekæmpelse er ikke mulig, og hvor der tidligere kunne leveres bejdset såsæd til udsatte marker, er dette ikke længere en mulighed.

Der er kun sædskiftemæssige muligheder for at bekæmpe/begrænse angreb i majs. Praksis med at så majs efter kløvergræs skal derfor genovervejes i områder, der er plaget af smelderlarver.

Foto: Seges

Majsbladplet i fugtige år

Majsbladplet er den ene af to bladsygdomme, som angriber majs. Svampen optræder i fugtige år med temperaturer på 20-25 grader C.

Svampen optræder primært i majsmarker med forfrugt majs og reduceret jordbehandling. Kan bekæmpes med enten 0,6 l Propulse, 0,7 l Opera eller 0,7 l Comet Pro. Billigste løsning er ca. 0,6 l Propulse pr ha. Propulse må anvendes frem til afsluttende blomstring, de to øvrige midler har sprøjtefrist ved fuld blomst.

I marker med reduceret jordbehandling sprøjtes der ved konstateret angreb. I pløjede marker sprøjtes der, hvis mindst 45 pct. af planterne har angreb på kolbens støtteblad. Vandmængde: 200-250 liter pr. ha.

Foto: Seges

Majsøjeplet trives ved 14-17 grader

Majsøjeplet trives bedst ved temperaturer på 14-17 grader C og fugtigt vejr.

For bekæmpelse med videre, se tekst under majsbladplet.

Foto: Seges

Majshalvmøl får planter til at vælte

Der har været registreringsnet for majshalvmøl i Danmark siden 2015.

Majshalvmøllets larve overvintrer i den nederste del majsstubben. Larven gnaver sig ind i stænglen eller stilken til kolben.

I Danmark har angreb, indtil videre, ikke være tabsvoldende. Udviklingen følges, da et væsentlig angreb kan medføre, at planterne vælter inden høst, og/eller at kolberne knækker af.

Steward 30 WG er godkendt til bekæmpelse med 125 kg pr ha. Lige nu er det dog svært at fastsætte det rigtige bekæmpelsestidspunkt.

Derfor er dyb pløjning af majsstubben i efteråret den eneste sikre metode til bekæmpelse. Der kan søges dispensation for efterårspløjning på jB. 1-4 begrundet i majshalvmølangreb.

Majshalvmøllet findes primært i de sydligste egne af Danmark.

Foto: Anders Christiansen, Velas

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.