Hvad må en ganske almindelig tyrekalv efterhånden koste?

Spædkalveprisen har svært ved at tage fart mod tidligere tiders niveau. Afspejler det at kalvene ikke er mere værd, spørger ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Når okse- og kalvekødet stiger i pris, hvorfor følger spædkalveprisen så ikke med?

Sådan lød det, tydeligt frustreret, fra en mælkeproducent i Facebookgruppen Malkekvæg i sidste uge. Landmanden var irriteret over, at spædkalveprisen ikke stiger, når kalveproducenterne nu ad flere omgange har fået en bedre pris for kødet.

Da jeg i sidste uge deltog i et møde for slagtekalveproducenter lød det - om ikke omvendt - så sådan, at spædkalvene helst ikke må stige meget i pris, da det sammen med stigende foderomkostninger vil gøre det svært at få en forretning i at fede kalvene.

Når der er en køber og en sælger er der som oftest altid to meninger om prisen, men i forhold til tyrekalvene er det interessant at se på, hvor meget de er værd. Ifølge rådgiverne med indsigt i kalveproduktionen, er der ikke for alvor plads til prisopjusteringer. En 50 kg's kalv er med andre ord ikke mere værd end en plovmand i det nuværende marked. Og det er nok tvivlsomt om kalvene bliver mere værd på sigt, når udbuddet af kalve vil stige, fordi forbuddet mod aflivning træder i kraft.

Det vil sende en masse krydsningskalve mellem jersey og kødkvæg på markedet og for kalveproducenterne vil det give flere valgmuligheder i forhold til indkøb af kalve.

Hvis ikke der kommer et ekstra aftræk af kalve fra Tyskland og Holland vil prisen presses nedad til ugunst for mælkeproducenterne. De skal i endnu højere grad end nu forholde sig til, hvordan de laver attraktive spædkalve, som kan finde en aftager.

Den bedste mulighed synes at være at anvende kødkvægssæd - gerne endda kønssorteret - så der kan opnås et kontant tillæg på kalven. Måske kan tillægget sikre, at det ikke bliver en underskudsforretning at få kalven født og fodret, indtil den kan sælges videre?

Hvad tænker du? 

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.