I dag skal din ko drikke 30 liter vand ekstra

Køernes vandbehov stiger med tre liter pr. grad temperaturen stiger. Det er vigtigt, at køerne har let adgang til vand og skygge i varmen.

Køer har brug for langt mere vand, end de plejer, når det er varmt. Ved 20 grader mister en højtydende ko 25 liter vand ved at ånde, svede og fordampning. Ved 30 grader stiger det til 55 liter. 

Derfor har en højtydende ko brug for at drikke 120 liter dagligt ved 20 grader, men 150 liter ved 30 grader.

Altså 30 liter mere eller tre liter pr. grad temperaturen stiger. 

Det skriver Landbrugsinfo. 

For at koen drikker nok, bør drikkevandet ikke være mere end 200 meter væk, når køerne er ude. Samtidig bør der være direkte adgang til vand efter køerne er malket.

Overvej natafgræsning

Når temperaturen for alvor kommer op på de varme sommerdage, bliver køerne dovne, og græsoptagelsen går ned. I de perioder kan det være en god ide at skifte til natafgræsning, og holde køerne inde i skyggen om dagen.

Det økologiske krav om afgræsning i seks lyse timer kan stadig opfyldes, og køerne har på den måde lettere ved at fastholde en høj græsoptagelse i varme sommerperioder. Især på meget varme sommerdage er det vigtigt, at køerne har adgang til afgræsning, så længe det er lyst.

Det betyder for eksempel, at køerne kan være ude om aftenen fra 17-23 i særligt varme perioder, hvor det er længe lyst. Tiden efter solnedgang og før solopgang kan således tælles med som lyse timer.

Transporttid tæller ikke med

Når man regner de seks lyse timer, som økologiske køer skal på græs, tæller tiden som koen bruger på at gå fra stald til mark og tilbage igen ikke med.

Hvis køerne har fri adgang til græsmarken, som for eksempel ved AMS, skal den daglige praksis for afgræsning tilrettelægges, så det er sandsynligt, at den enkelte ko er ude på marken i mindst 6 lyse timer dagligt.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.