Jacobs køer får ingen soja: De æder meget raps og giver lidt mere mælk

Jacob Serup Pedersen har valgt at udfase soja af fodringen, fordi det ikke kan skaffes som non-GM. Nu får køerne mere raps og restbeløbet er uændret.

Med Jacob Serup Pedersens egne ord er det netop nu ekstra spændende at følge den daglige mælkeproduktion og foderoptaget på hans bedrift ved Aarup på Fyn. Her har de 400 RDM-køer siden lørdag måttet undvære soja i foderrationen.

Baggrunden er, at den fynske mælkeproducent i lighed med andre kollegaer, ikke kan få leveret non-GM soja, og for at fastholde leveringen af non-GM mælk med et økonomisk tillæg, har Jacob Serup Pedersen følt sig fristet til at afprøve, om køerne kan undvære soja.

Han har prøvet at udfase soja tidligere, men køernes mælkeydelse er altid faldet, og derfor har han taget det populære fodermiddel ind igen.

Denne gang har han trappet sojaandelen ned over to gange og siden lørdag har køerne ikke fået soja. Før han begyndte at udfase soja, blev der givet 1,75 kg soja pr. ko pr. dag.

- Denne gang er det gået anderledes end ventet og måske også frygtet. Køerne er faktisk steget ét kg EKM i ydelse, fortæller Jacob Serup Pedersen.

mere raps og lidt majsgluten

Det er formentlig ikke fraværet af soja, som har udløst ydelsesstigningen, forklarer han. For at fastholde foderoptaget har han reduceret i grovfoderandelen for at give plads til mere raps, og køerne har kvitteret for en mere koncentreret ration med ét kg EKM mere om dagen.

Der er taget 1,75 kg soja ud af foderrationen og tilført 2,6 kg ekstra raps samt 250 gram majsgluten.

- De andre gange, hvor jeg har prøvet at udfase soja, har vi ikke taget majsgluten ind. Måske det gør en forskel denne gang, funderer Jacob Serup Pedersen.

Køerne får nu syv kg raps pr. ko pr. dag. Halvdelen som rapsskrå og den anden halvdel som rapskager.

- Så høj rapsmængde har jeg aldrig tænkt, at vi skulle bruge. Nu må vi se, om de fortsat vil æde det, siger Jacob Serup Pedersen.

Han har fået konverteret sin gamle sojakontrakt til rapsskrå og er dækket ind til hen på efteråret.

- Samlet set betyder det, at mit restbeløb er uændret og det er det vigtigste for mig. Kan vi fastholde det nuværende niveau uden problemer i stalden, så tager jeg ikke soja ind igen, siger Jacob Serup Pedersen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.