Køerne kan godt lide at være udenfor - forbrugerne må betale

Køerne er glade for løbegård med mere plads, men prisen skal ikke bare komme fra andre andelshavere, men fra forbrugerne, mener Gert Glob Lassen.

Da Gert Glob Lassen for nogle år siden skulle bygge stalden om, gav det god mening at lave en udendørs løbegård til malkekøerne i stedet for en tværgang inde i stalden.

»Køerne kan god lide at være udenfor, og de kan lide plads, og den kunne blive større, når vi lavede den udenfor«, forklarer han.

Løbegården er i alt 340 kvadratmeter, og der er cirka en kvadratmeter pr. ko udendørs.

Da der ikke er tag, er det også nogle forholdsvis billige kvadratmeter, og løsningen gav faktisk plads til 18 sengebåse mere indenfor.

Mere plads pr. ko

Den økologiske malkebedrift er godkendt af Dyrenes Beskyttelse, og derfor har køerne længe haft 8 kvadratmeter pr. ko, noget, som Arla nu begynder at betale tillæg for.

Der er ifølge Gert Glob Lassen næsten altid køer i løbegården. Både sommer og vinter, lidt afhængig af vindretning. En video på Ellinglund Økologis Facebookprofil viser køer, der står og tygger drøv i snevejr en vinteraften.

Der er dog sjældent overfyldt. Det sker kun, hvis de tror, de skal lukkes på græs. Normalt går køerne bare ud, når de har lyst og står måske og tygger lidt drøv.

»Det er godt, når køerne er i brunst, så de har lidt mere plads«, siger han.

Velfærdsløft koster

Løbegården ligger for enden af stalden. Der er to åbninger ud til pladsen i det ene hold og tre i det andet hold. Bunden er beton, og da der er sand i sengebåsene på Ellinglund, er der ikke problemer med, at køerne skrider. Pladsen skal skrabes, men da den ligger for enden af skrabegangene i stalden, er de blot forlænget ud i løbegården, så er det nemt at skrabe gødningen væk.

Om sommeren går Ellinglunds køer på græs, men løbegården giver et velfærdsløft især om vinteren, når de går i stalden, fordi de alligevel kan komme ud.

»Jeg synes, at en løbegård er en god idé for køernes skyld. Men det skal helst være en del af et koncept, hvor forbrugerne betaler mere for velfærd. Hvis ikke Arla sørger for at få flere penge for mælken, bliver det jo bare et ekstra krav til standardmælk, hvor de tager pengene til tillægget fra andre andelshavere. Det synes jeg ikke er rimeligt«, siger han.

Faktaboks

Løbegård

6 ting, der er værd at vide om mere plads til køer:

 

  1. Luft: En løbegård aflaster stalden, der bliver flere kubikmeter luft til køerne og et bedre staldmiljø
  2. Lys: Sol og dagslys er lig med flere D-vitaminer, og køerne får glæde af dette, når de kan gå ud året rundt
  3. Adfærd: Flere kvadratmeter til køerne er lig med mere naturlig adfærd hos køerne
  4. Trafik: Løbegården skal planlægges, så køerne let kan komme rundt og ikke ender i et hjørne, hvor de ikke kan komme væk
  5. Tillæg: Økologer får fra årsskiftet 4,5 øre mere pr. kg mælk, hvis der er 8 kvm. pr. ko
  6. Fremtid: Fra 2025 vil det være et krav fra Arla med 8 kvm. pr. ko 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.